Det finnes maratonløpere som har sultet seg med vann og salat før mesterskap. De så syke ut, anorektiske. Jeg har et normalt kosthold, ikke bare salat og vann. Det var derfor viktig for meg som idrettsutøver og mor å vise at jeg lever og spiser normalt og lykkes med det.
Jeg har fulgt maratonløpere fra andre land som bare blir tynnere og tynnere, og som også til slutt har forsvunnet helt på resultatlistene. Mange jenter får fremgang i en kort periode, men når slankingen har gått for langt, sier det stopp. Det er bevist at det aldri funker å slanke seg for å bli bedre. Kropppen må få næring.
Det er mye større kroppspress nå enn før. Jeg tror at spiseforstyrrelser er et større problem i idretten siden utøvere har en tendens til å sammenligne seg med andre. Det er trist å se så mange jenter detter av fordi de til slutt blir syke.
Kroppen min har blitt sånn fordi jeg har trent. Jeg har et avslappet forhold til kroppen, og prøver å være et sunt forbilde for andre. Under skadeperioder legger jeg på meg noen ekstra kilo, men det er naturlig. Man må bare godta det. Vi kan ikke se ut som barn resten av livet.
Den maten jeg spiser i det daglige er det viktigste, og ingen kosttilskudd kan erstatte et godt kosthold. Jeg sverger til karbohydratrikt kosthold med mye pasta, ris, korn og brød. Jeg har også testet ut et kosthold som er rikt på fett og proteiner, men det fungerte ikke. Personlig tror jeg at en blanding med begge deler er riktig. Det er viktig å finne ut hva som passer best for den enkelte, og hva som passer best for din kropp. Mat er viktig uansett hvem du er og hva du gjør.
Les også: Slik trener og spiser super-PT´ene
For å føle deg vel må kropp og sjel ha det bra. Mat er ikke bare næringsstoffer, men er tett knyttet opp mot tradisjoner, følelser og sosialt liv. Jeg kjøper ikke ferdigmat og halvfabrikat. Jeg kjøper heller inn ferske råvarer som friske grønnsaker, fisk, kjøtt, nøtter og frukt. Tar du smarte valg når du handler, og lager variert mat, er du på god vei. Matglede er sunn mat smaker godt og gjør godt.
Jeg koser meg selvsagt med kake, sjokolade og rødvin. Det er forskjell på hverdag og fest.
Hvorfor spiser vi ikke sunnere? Spør deg selv og bruk noen minutter til ettertanke
- Tidsklemma? Tar du deg ikke tid?
- Er måltidet lavt prioritert i dagens samfunn? Hvordan prioriterer du – og hva er et måltid for deg?
- Er det mangel på kunnskap? Eller er det lite bevissthet rundt egne vaner?
- Er sunn mat for dyrt? Eller er usunn mat for billig?
- Er usunn mat for lett tilgjengelig?
- Er det for mange fristelser? Hvor blir du fristet og hva blir du fristet av?
- Har vi for mange «festdager» eller «kosedager»? Tell opp hvor mange dager i løpet av uken hvor du gir deg selv tillatelse til å unne deg litt ekstra – og så legg til ferier og høytider og dagene der omkring.
- Bruker vi mat til mer enn å bli mette? Trøstespiser, kjedespiser, kosespiser og så videre.
Det har aldri vært vanskeligere å ta de sunne valgene enn det er i dag. men jeg mener egentlig det aldri har vært lettere! Jeg tror noe av problemet kan være at vi må velge hele tiden. Fra vi står opp til vi legger oss stilles vi overfor valg, både på kostholdssiden og på aktivitetssiden. Skal jeg sove eller spise frokost? Skal jeg jobbe eller spise lunsj? Skal jeg takke ja eller nei til kakestykket? Skal jeg ta trappen eller heisen? Skal jeg spise en sjokolade når jeg har lyst på det eller ikke? Skal jeg spise ost og kjeks og drikke vin med venninner eller ikke?
Ønsker du å leve sunnere og gjøre de sunnere valgene litt oftere, så krever det bevissthet rundt dette hele tiden. Du må takke nei til ting du har lyst på, og det kan koste deg litt og medføre noen litt upopulære valg. Men, du takker samtidig ja til en sunnere kropp, en sunnere livsstil og en bedre helse og kanskje bedre løpstider. Husk det er ditt valg, og det er ikke omgivelsene dine som bestemmer.
Kirsten Maraton Melkevik (42) er en av landets beste langdistanseløpere.
Klubb: IL Gular
Trener: Leif Inge Tjelta
Sivilstatus: To barn
Yrke/stilling: fysioterapeut/Drevelin Aktiv
Kåret til Norges beste langdistanse løper (Gullskoen) i 2007 og 2008
Deltakelse i: EM, VM, og OL
Deltakelse i motbakkeløp: EM 3pl, VM 4pl
Personlige rekorder:
3000m 8,58(2008)
Halvmaraton 1.10(2008)
10000m 32,31(2008)
Maraton 2.29.12(2007) 2.29.39-(2008)
5000m 15.50(2007)
Flere treningsblogger:
Slik lurer du genene til å holde deg slank
Tren på å drikke mens du er sliten
Slik sjekker du forbrenningen din
Kunsten å løpe med «negativ splitt» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.