- Det er nok en liten del av befolkningen som trener for mye, hvor denne overaktiviteten får negative helsekonsekvenser. Det handler om mosjonister som trener mye og regelmessig. De trener ikke for å føle seg vel, vedlikeholde eller bedre helsetilstanden, eller forbedre sin fysiske kapasitet. De trener fordi de ikke klarer å la være. De er blitt avhengige, sier professor Egil W. Martinsen (60) ved klinikk for psykiske helse og avhengighet ved Oslo Universitetssykehus.

Ekstreme tilfeller
Han mener det ligger dypt i mennesket å være avhengig av noe, og siterer en forsker fra USA som oppfordret folk til å finne en fornuftig ting uten for store bivirkninger å bli avhengig av.

– Om man først skal være avhengig av noe kan jo trening være bra. Men noen går altså for langt, og i vårt fagområde ser vi ekstreme tilfeller. Blant mennesker med psykiske lidelser forekommer overtrening nesten utelukkende sammen med spiseforstyrrelser.

- Og det har vist seg at det er svært vanskelig for disse å redusere på treningen. De overtrener ikke først og fremst for å holde vekten lav, men for å holde ubehaglige følelser i sjakk, forteller overlegen.

Les: Gikk på en kjempesmell

Vektregulering
Professor Yngvar Ommundsen (58) ved Norges idrettshøgskole er ekspert på idrettspsykologi og kjenner også til denne problematikken.

– Den groveste formen for treningsavhengighet er i den sykelige enden av skalaen. Der finner man de som bruker trening som en negativ form for vektregulerende strategi. Også finnes de som utvikler en type avhengighet som kan være negativ når dersom aktiviteten tar kontroll. Når du trener fordi du føler du MÅ, men ikke fordi du har lyst, og føler ubehag og irritasjon når du ikke kommer deg ut – da er det treningen som styrer deg, og ikke du som styrer treningen, sier han.

Mange årsaker
Ommundsen mener det kan være flere årsaker til at noen kan bli besatt av treningen, og trekker frem perfeksjonisme, sosialt press, negativ samvittighet og en form for tvangsmessig lidenskap.

– Det er mange som setter enormt høye krav til seg selv. De skal prestere på alle fronter. Dessuten har man miljøer hvor det bevisst ligger et press om å yte og være best. Det kan bidra til å underbygge en negativ form for perfeksjonisme knyttet til fysisk aktivitet og trening. Noen blir også kontrollert av negativ samvittighet, og er ikke selv i førersetet. Alle disse kan lett utvikle en slik avhengighet, forklarer professoren.

Langrennsløp, sykkelritt og mosjonsløp fulltegnes på rekordtid, og mange trener hardt for å nå mål i denne sammenheng. Kanskje for hardt.

Manndomsprøver
– Flere og flere kaster seg inn i Birken og andre lignende renn og ritt. Jeg skal ikke si at alle lider av noen form for treningsavhengighet, og skal ikke knytte det til spesielle løp, sier Ommundsen, som påpeker at han ikke vil stemple noen.

Idrettspsykologen mener ”manndomsprøver”, som for eksempel Birken, inviterer til mye trening.

– Disse løpene krever mye forberedelser og forsakelser. Man må legge inn en stor innsats og da sier det seg selv at andre ting må vike, sier han.

To typer
Mange av de som deltar i slike mosjonsløp og konkurranser har til felles at de er lidenskapelig opptatt av trening. Ommundsen deler lidenskapen i to ulike former.

– Vi har en harmonisk lidenskap hvor folk er særdeles opptatt av trening på positive premisser. Som for eksempel en hobby hvor du glemmer tid og sted, men fortsatt klarer å balansere det med andre ting i livet. Du står i garasjen og mekker på en sykkel, glemmer tiden, men kan fint legge det fra deg og delta på andre ting.

Så har vi den tvangsmessige lidenskapen. Da tar aktiviteten overhånd. Du trener for eksempel selv om du har en skade. Du forsaker familierelasjoner, og dropper sosiale ting til fordel for treningen. Du får et negativt forhold til aktiviteten, og føler du MÅ. Man styres av et samvittighetspress.

I følge professoren finnes det lite dokumentert informasjon på hvor utbredt treningsavhengighet er.

– Hvor vanlig denne form for tvangsmessing lidenskap eller avhengighet er, har vi ikke så mye forskning på. Litteraturen har vært mest opptatt av hva som forårsaker dette.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Når trening går på helsen løs</b>

<b>10 veier til suksess med treningen</b>

Advarer mot treningspress (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb