- Du trenger egentlig ikke være i form i det hele tatt, ler Eldbjørg Lien Kaupang på Haugastøl.

Gjennom familiebedriften Haugastøl Turistsenter leier Kaupang årlig ut tusenvis av sykler til turister som vil oppleve den norske fjellheimen fra sykkelsetet. Populære Rallarvegen har hvert år omtrent 25000 besøkende.

Ambisjonsnivå, form og gjennomføring varierer ifølge Kaupang enormt, noen sykler de 82 kilometerne fra Haugastøl til Flåm på en dag, andre deler opp strekningen med en overnatting på Finse eller Hallingskeid. Det går også an å gjøre turen enda enklere:

– Jeg hadde nylig en familie her som ikke orket å sykle oppover. De tok toget til Finse og syklet de 28 kilometerne ned til Haugastøl igjen, forteller Kaupang.

Fritt for melkesyre
Hulda Tronstad Nydal i Syklistenes Landsforbund er enig. Det er langt fra nødvendig å være i Birken-form for å oppleve fjellet på sykkel.

– Alle kan dra på sykkeltur, uansett form, hevder Nydal. Hun har ingen anslag på hvor mange som bruker sykkelen til tur- og ferieformål, men sier forbundet merker en økt interesse for både kart og oppslag på nettsider.

Sensommer og tidlig høst er høysesong for fjellsykling, og selv om mange velger Rallarvegen påpeker Nydal at det finnes et vell av muligheter over hele landet.

– Røros-området har mange fine partier, sykler du traseen opp mot Vingelen eller inn i Femunden kan du blant annet oppleve levende seterdrift. Området er lett tilgjengelig og du kan velge om du vil sykle slake eller bratte traseer, sier Nydal. Hun nevner også Valdres og området rundt Rjukan som flotte områder for tursykling, og anbefaler ellers gjerne en tur på hjul i Vesterålen.

Hun synes det er vanskelig å gi klare anbefalinger på hvor lange etapper nybegynneren bør legge opp til, men forteller at hun selv var på tur med flere barn fra 12 år og nedover ifjor.

– Da legger du ikke opp til en melkesyretur. Vi syklet seks mil om dagen, men hadde gode pauser. Selv voksne har godt av is på sykkeltur!

Ideelt for sykling
Den norske turistforeningen (DNT) nedfelte nylig sykling som eget satsingsområde i sin strategiplan, og jobber for å legge til rette for sykling i fjellet.

Ifølge kommunikasjonssjef Merete Habberstad har interessen for tursykling økt kraftig de siste årene, og flere av DNTs hytter leier nå ut egne sykler. Mange kombinerer sykkel- og fottur.

– Landet vårt er bygget opp med et rutenett som er ideelt for sykling, med mange mindre veier, lite trafikk og store naturopplevelser. Vi har og en del høyfjellsveier mellom støler i tilknytning til vårt rutenett som er veldig egnet for sykling, sier Habberstad.

Her er Dag Otto Lauritzens ti beste sykkelreisetips.

Sprekinger
Turistforeningens Nils Bloch-Hoell har brukt mye tid på tråkking rundt i norske fjell. Han trekker frem både Rallarvegen og Rondane som flotte områder å sykle i, men understreker at man avhengig av nivå og erf#229 kan sykle omtrent hvor som helst – så lenge man respekterer at en del nasjonalparker har forbud.

– Med sykkel kan man komme helt inn til steder som Glitreheim og Rondvassbu, som er stengt for biltrafikk, sier Bloch-Hoell.

– Fra Hjerkinn kan man sykle inn i Rondane og for eksempel ta turen til Grimsdalshytta, Bjørnhollia eller Dølholseter. En annen mulighet er å prøve å sykle gjennom Huldreheimen. Da starter man i området rundt Skeikampen, sykler nordover forbi Gålå, ned til Espedalen og så Jotunheimveien rundt forbi Haugseter til Beitostølen, fortsetter han.

Også Bloch-Hoell er opptatt av at man ikke trenger å være topptrent for å sykle i fjellet. Å sykle Rallarvegen ned fra Finse til Flåm er for eksempel overkommelig for de fleste, mener turveteranen.

– Men det finnes jo noen sprekinger som sykler andre veien. Jeg møtte en tysk dame i Flåm en ettermiddag. Hun hadde syklet fra Geilo, men i stedet for å ta toget skulle hun sykle tilbake. Det er 1300–1400 meter opp, forteller Bloch-Hoell.

– Hun ble nødt til å sende en sms om at hun kom sent frem.



Sykkelekspertenes turtips:

Blomsterveien, Østfold (55 kilometer)

Vesterålen (40-200 kilometer)

Nordsjøruta, Jæren (170 kilometer)

Røros og Femunden (175 kilometer)

Rjukan - Hardangervidda ( 107 kilometer)

Alternative turforslag:

Rallarvegen

Haukeliseter

Nørdstedalseter (Breheimen)

Sota Sæter (Breheimen)

Svukuriset (Femundsmarka)

Oppdal til Røros

Fanitullvegen (Ål- Hemsedal)

Kilde: Syklistenes landsforbund og Den norske turistforeningen.

Les flere saker på DN Aktiv

Nå kan du gjør tidenes sykkelkupp

Sjekk dette før du kjøper drømmesykkelen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.