- Noe av det vi skulle ønske vi kunne lære pt-ene våre i enda større grad, er dette med ydmykhet, sier emneansvarlig Beate S. Torset i NIH Fitness ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Emneansvarlig for Personlig trener-utdanning Beate Torset ved NIH Fitness på Norges idrettshøgskole.
Emneansvarlig for Personlig trener-utdanning Beate Torset ved NIH Fitness på Norges idrettshøgskole. (Foto: Privat)

Hun sikter til at mange personlige trenere (pt-er) benytter blogger og sosiale medier som markedsføringskanaler, og skriver om emner de i utgangspunktet ikke har nødvendig kunnskap til å uttale seg om.

I tillegg bruker enkelte seg selv - eller andre faglig svake kilder som referanse for budskapene de kommer med, forklarer Torset.

- Det skrives veldig mange blogger - også fra personlige trenere, hvor det faglige nivået er dårlig. Hvis du kun leser blogger og nettsider med mye erfaringsbasert kunnskap, som ikke nødvendigvis kan overføres til andre, så lærer du ikke så veldig mye, sier hun.

NIH har siden oppstart av pt-utdanningen i 2002, vektlagt å lære pt-ene om kildekritikk og viktigheten av å være ydmyke med tanke på ekspertrollen.

Torset mener pt-studentene ved NIH har et fortrinn ved at studielederne arbeider tett med flere av NIH-forskerne.

- Vi bruker rett og slett en del tid på metode og kildekritikk. Hvor finner du den gode litteraturen som du bør bruke for å lese deg videre opp, spør hun retorisk.

Banan-debatt

Personlig trener og innehaver av Smart trening i Oslo, Helle Bornstein, skapte heftig debatt ifjor da hun i et blogginnlegg advarte andre mot å spise banan.

Pt-en benyttet seg selv som referanse, og gikk så langt som å sidestille bananen med sjokolade.

«Jeg anbefaler ikke folk å spise en banan som et sunt alternativ», skrev hun på bloggen sin.

(Saken fortsetter under)

Skjermdump fra bloggen til Helle Bornstein.
Skjermdump fra bloggen til Helle Bornstein.

Kort tid etter ble Bornstein, som har ett års pt-utdanning fra NIH, invitert til et tv-studio for å diskutere bananens virkning på helsen.

- Skal du uttale deg om kosthold, bør du ha tatt en lengre utdanning innen kosthold og ernæring, type ernæringsfysiolog eller noe i den retningen, sier Torset.

Hun mener banan-utspillet og debatten som fulgte, er ett av mange eksempler på hvordan mye av det som publiseres - både i media og sosiale medier, er populistisk og for enkelt skrevet.

- Det skrives lettfattelig og slås veldig stort opp. Folk som er på jakt etter en rask løsning vil lese det, og tro at det bare er å slutte å spise banan, sier hun.

Hun fortsetter:

- Det er mange selverklærte treningseksperter som får mye taletid, og som ikke nødvendigvis innehar den teoretiske kunnskapen som de burde ha for å uttale seg så bastant som enkelte gjør.

(Saken fortsetter under bildet)

Gründer og livsstilsveileder Helle Bornstein i Smart Trening skapte debatt da hun frarådet vanlige mennesker å spise banan.
Gründer og livsstilsveileder Helle Bornstein i Smart Trening skapte debatt da hun frarådet vanlige mennesker å spise banan. (Foto: Thomas T. Kleiven)

- Må kunne referere

Personlig trener Helle Bornstein avviser at hun har frarådet andre å spise banan.

- Jeg har heller ikke benyttet meg selv som referanse. I banansaken har jeg gitt ren faktainformasjon om sukkerinnholdet i bananen for de som skal eller bør være forsiktig med sukkerinntaket. Dette er faktiske opplysninger som ligger tilgjengelig på statens hjemmesider, skriver Bornstein i en epost til DN og lenker til Matportalen.

Videre opplyser hun å vise til professor i ernæring Birgers Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og lege Erik Hexeberg - uten at dette står opplyst i det aktuelle innlegget på bloggen hennes.

- Jeg er utdannet personlig trener og kostholdsrådgiver og det kan ikke være slik at jeg ikke skal kunne referere til anerkjente og allment akseptert kostholdsinformasjon på min hjemmeside, mener Bornstein.

På spørsmål om hun er enig i at mange pt-er er for lite kildekritiske og inntar en rolle de egentlig ikke har tyngden til å besitte, svarer Bornstein at det har hun ingen forutsetning for å uttale seg om.

- Du har selv studert ved NIH. Hva lærte du der om metode og kildekritikk?

- Forskningsorienterte diskusjoner om kildekritikk får andre ta seg av, mener Bornstein og legger til at hun refererer til anerkjent og «allment akseptert» kunnskap på sin hjemmeside.

- Mange dyktige

Torset vil imidlertid ikke svartmale situasjonen, og mener mange pt-er har blitt flinkere til å tilegne seg kunnskap fra gode kilder.

Det samme gjelder for pt-ene som blogger.

- Det handler om å tenke seg godt om før du trykker på publiseringsknappen. De må tenke gjennom hvor de har informasjonen fra, og skriver du noe bør du være transparent og henvise til kilden du henter informasjonen din fra, slik at leseren får mulighet til å gå til primærkilden og se hva som står der.

Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.

 

Les også: I år vil hun omsette for 115 millioner

– Enkelte er nesten som narkomane  

Jakter på ekstremrekord i Himalaya  

Se DNtv: Her er super-pt-ens favorittøvelse:

Her er super-PT-ens favorittøvelser
Frank-Idar Sande viser tre øvelser som trener hele kroppen.
01:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.