–Løpere bruker mye jern, du slår bokstavelig talt røde blodceller ut av bena. Jeg passer på å få i meg mye jern og ligger på et nivå mellom 80 og 90 ug/L. Fastlegen min fortalte at vanlig for menstruerende kvinner var mellom 30 og 40 ug/L.
Hilde Valbjørn Hagelin har mye kunnskap om kosthold. Da hun begynte å trene for tre år siden, klarte hun ikke å løpe tre kilometer sammenhengende, og led av mangel på magnesium, jern og delvis D-vitamin. Hun oppsøkte litteratur om veganisme og trening og tilegnet seg kunnskap om det hun nå mener er et fullverdig kosthold uten animalske produkter – det vil si mat uten kjøtt, melk, egg og fisk. Hun mener veganerdietten fint dekker energibehovet de til tider store treningsmengdene krever.
– Under oppkjøringen til Ostseeman, som er en tysk utgave av Ironman, trente jeg opptil 17 timer i uken de siste to ukene før jeg begynte nedtrappingen, forteller hun.
Hagelin har aldri opplevd plager i forbindelse med treningen og kjenner seg for eksempel ikke igjen i noen av symptomene på female athlete triad syndrome (kvinnelig utøversyndrom).
– De eneste faremomentene jeg ser ved den treningen jeg driver er fallskader – og å svømme inn i brennmaneter.
Hun viser til studier som sier at vegetarianere har sunnere hjerte og mindre risiko for diabetes og overvekt. Og lar seg ikke motivere av det romslige kaloribudsjettet idrettsutøvere har.
– Jeg får i meg så mye søtt gjennom barer og gels at jeg har ikke så lyst på det utenom trening, sier hun.
Sprikende råd
Triatlet Per Morten Ellingsen kom inn på en tredjeplass i årets Norseman. Han forteller at selv om han er løssluppen på hva han får i seg i det daglige, er han ekstremt rigid på hva han spiser underveis i løp. På hjemmebane ofrer han kostholdsregimet for familiefreden.
– Det blir ofte pasta, poteter, ris. Pølser er jo veldig godt, men det er en tom energikilde, så det spiser jeg ikke så ofte. Men jeg forholder meg til generelle kostholdsanbefalinger og drikker for eksempel skummet melk, hvis jeg drikker seks–syv desiliter om dagen, og velger grove fiberrike brødskiver hvis jeg spiser tre skiver til både frokost og lunsj, forteller Ellingsen.
Selv om han spiser sjokolade og potetgull passer han vekten av hensyn til konkurranser. Han har ikke opplevd plager relatert til mannlige triadesyndrom.
– Jeg føler heller en kamp mot vekten, sier Ellingsen, som synes det er mye og sprikende informasjon om kosthold og trening.
Maner til forsiktighet
Stipendiat Therese Fostervold Mathiesen ved seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole mener man ikke skal være helt ukritisk til kostholdet idrettsidoler følger.
– Man skal være forsiktig med å plukke de enkelte bitene fra hverandre. Suksessen til en idrettsutøver kan skyldes flere faktorer, som at de rett og slett har vært heldig genetisk, og da har de blitt gode uavhengig av animalsk eller vegansk kosthold, sier hun.
Mathiesen ønsker å påpeke at et vegetarisk kosthold har svært mange helsemessige fordeler, men at man da må tilegne seg den enorme mengden kunnskap det kreves for å få til et tilstrekkelig sammensatt kosthold, spesielt hvis du er veganer.
– Studier har vist at melkeprotein er overlegent hva gjelder muskelbygging, der kommer soyaprotein til kort. Blant annet på grunn av antistoffer som hindrer proteintilførselen. Protein er veldig viktig for triatleter som brenner muskler som energi under treningen, sier hun.
– Det stemmer at soya inneholder hemmende stoffer for proteinopptaket, men som veganer får du fint dekket proteinbehovet med essensielle aminosyrer gjennom en kombinasjon belgvekster, ris, pasta og grønnsaker. Det viktigste er at man spiser nok til å dekke kaloribehovet, sier ernæringsfysiolog Pernilla Berg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.