Det fremkommer i en pressemelding bemanningsbyrået Xtra Personell i dag har lagt ut på sine hjemmesider.
18 prosent av norske toppledere trener 4 ganger i uken eller mer, mens 9,4 prosent ikke trener i det hele tatt. Blant svenske toppledere er det 9,5 prosent som sier de trener 4 ganger i uken eller mer, og hele 15,5 prosent som ikke trener i det hele tatt. Det er også interessant å merke seg at svenske toppledere generelt trener mindre enn sine medarbeidere og mellomledere, mens det i Norge er små forskjeller i treningsiver mellom ledere og medarbeidere. Det er generelt små forskjeller i treningsnivå mellom norske og svenske arbeidstakere.
Krever god fysikk
– Det å være toppleder er en krevende jobb med høyt arbeidspress som jeg vil påstå er lettere å håndtere hvis man er i god fysisk form. Undersøkelsen vår tyder på at det mer bevissthet rundt dette blant norske toppledere enn svenske. Samtidig kan medieoppmerksomhet og den såkalte ”Birken-trenden” blant norske ledere være en forkl#229 på treningsforskjellene mellom norske og svenske toppledere. Jeg skal vokte meg for å påstå at trening gjør en til en bedre leder, men jeg tror definitivt at det gjør en bedre fysisk rustet til å takle de kravene som følger med å ha en toppjobb, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell.
Undersøkelsen viser også at nærmere annenhver norske arbeidstaker er fornøyde med sin egen fysiske form, mens bare en av ti vurderer formen som dårlig eller svært dårlig. 46,6 prosent av norske arbeidstakere opplever egen fysisk form som god eller svært god, mens kun 10,6 prosent beskriver den som dårlig eller svært dårlig. 72,5 prosent av de spurte trener minst en gang i uken, mens om lag en tredel oppgir at de trener to til tre ganger ukentlig, og 17 prosent trener fire ganger i uken eller mer.
Kvinner mer aktive
Kvinner er i følge undersøkelsen mer aktive enn menn. 53,8 prosent av kvinnene trener to ganger i uken eller oftere, mens tilsvarende tall for menn er 46 prosent. Når det gjelder de som trener mest (4 ganger i uken) så er det små forskjeller mellom kjønnene – 16,9 prosent menn versus 16,3 prosent kvinner. I motsatt ende av skalaen oppgir 13,4 prosent av mennene at de ikke trener i det hele tatt, mens tallet for kvinner er 8,8 prosent.
– Dersom vi skal stole på folks vurdering av egen form og aktivitetsnivå må dette være oppløftende for folkehelsa og for helsa til norsk næringsliv. Sterkt mediefokus på trening de siste årene, kombinert med at stadig flere bedrifter legger til rette for fysisk aktivitet, har nok bidratt til at flere trener systematisk og føler seg i bedre form, sier Zimmermann i Xtra personell.
– Jeg opplever at helse og trening er in. Vi ser et enormt engasjement på ski- og sykkelarrangementene vi deltar på. Samtidig er det nok noen som overvurderer seg selv – jeg tror det er flere enn en av ti nordmenn som er i dårlig form. Den store utfordringen er å få dem som ikke trener noe til å trene litt. En må ikke på død og liv trene veldig mye, eller gjøre det så avansert. Et par ganger i uka er nok til å gi god helsegevinst og et ok fysisk nivå. Det viktigste er å velge en fysisk aktivitet en kan trives med, sier langrennsløper og OL- og VM-vinner Anders Aukland i Team Xtra personell.
Selv om mange av oss trener og er fornøyde med egen form, ser vi fortsatt rom for forbedring. Sju av ti arbeidstakere sier de ønsker å trene mer, noe som stemmer med observasjonene til PR- og kommunikasjonssjef i SATS, Lars-Einar Petterson:
– Vi opplever at svært mange ønsker å komme i generelt bedre form for å få mer overskudd, føle seg sterkere og få en litt flatere mage. Dette er sunne mål som bidrar til å styrke helsen og gi en bedre og mer aktiv hverdag. Vi vet at folk er mer stillesittende en tidligere og oppfordrer våre medlemmer til en mer aktiv hverdag der de kombinerer aktiviteter utendørs og trening inne på senteret, sier Petterson.
Interessant å merke seg er at mens det er norske toppledere som ivrer mest etter å trene mer – sammenlignet med sine mellomledere og medarbeidere – så er svenske toppledere de som ivrer minst etter å trene mer, både sammenlignet med norske ledere og arbeidstakere, og svenske arbeidstakere. 73 prosent av norske toppledere sier at de kunne tenke seg å trene mer, mens dette gjelder kun 65 prosent av de svenske topplederne.
De landsrepresentative undersøkelsene ble gjennomført av analyseselskapet InFact News i oktober 2012. 1013 mennesker i jobb ble spurt over telefon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.