Flere ganger i uken gjennom sommerhalvåret er Gunnar Tronsmoen ved VerdensEnde. Enten det er på rulleski,eller sykkel – Tjømes ytterpunkt er fast turmål for 82-åringen som kan kalles verdens beste på ski i sitt årskull. Alvdølen har 64 seire i veteran-VM og 33 klasseseire i Birkebeinerrennet.

– Jeg føler meg utrolig bra, sier han.

Men det mente ikke legen som undersøkte Tronsmoen da sistnevnte var 19 år gammel. Det var da påbudt med legekort for å kunne konkurrere i utholdenhetskonkurranser. I sitt siste tenår ble han nektet å konkurrere. Hjertefeil mente legen. For mye intervalltrening, konkluderte Tronsmoen.

 

Slo tilbake
– Jeg har ingen annen forkl#229 på det. Jeg hadde i en tomåneders periode trent fryktelig mye intervall, og legesjekken tok jeg i slutten av denne perioden. Grunnlaget mitt var ikke godt nok til å tåle så mye intensiv trening.

Etter å ha blitt nektet å konkurrere noen år slo Tronsmoen kraftig tilbake. Han har vært skeptisk til intervalltrening siden, og mener hans gode fysiske form er et resultat av rolige treningsturer, og aldri intervallpress.

– Hvis jeg skal få opp intensiteten litt, gjør jeg det gjennom lystbetont fartslek. Jeg er veldig skeptisk til all den intervallsnakken blant treningsmiljøer nå. Det er for mye klokke og tall. Har man ikke grunnlag for å trene hardt, vil jeg tro det er farlig med tøffe drag. Det er selvopplevd, forteller 82-åringen.

– Har du noen gang overdrevet treningsmengdene?

– Nei, men den største utfordringen når man blir gammel er at det tar mye lengre tid å bli fullt restituert etter en skade. Det tror jeg mange bør tenke på. Man må være forsiktig i opptreningsfasen, uansett hvilket nivå man befinner seg på.

 

Alltid trent
Gunnar Tronsmoen har trent hele livet. Nå er han i gjennomsnitt ute og beveger seg fem-seks ganger i uken. Å leve et fysisk aktivt liv bestemte han seg for tidlig.

– Jeg ødela venstrearmen min, og så musklene forsvinne. For å bygge den opp igjen måtte jeg trene styrke for armen. Hjertet er også en muskel. For at det skal fungere godt, og ikke svinne hen, er det jo naturlig at hjertet må trenes.

– Det er det jeg holder på med nå.

Sinker forfall
Etter fylte 25 år faller formen sakte, men sikkert. Regelmessig fysisk aktivitet i form av utholdenhetstrening kan bremse forfallet, forklarer unveristetslektor Hilde Lohne-Seiler.

– Etter fylte 25 ser man en sakte men sikker reduksjon av fysisk form, sier Lohne-Seiler, universitetslektor ved fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved universitetet i Agder og PhDstudent ved NIH.

Sammen med Birgitta Langhammer ved HIO ga Lohne-Seiler nylig ut boken «Fysisk aktivitet og trening for eldre. Betydningen av fysisk kapasitet og funksjon.»

 

Forlenger levealder
Hun påpeker at det er vitenskapelig dokumentert at regelmessig fysisk aktivitet forlenger levealder.

– Når man passerer 65 år har man cirka 50 prosent igjen av den forman man oppnådde som 25-åring, og som 80-åring har man cirka 30 prosent igjen. Men dersom man driver med regelmessig fysisk aktivitet i form av utholdenhetstrening, er tapet halvert til fem prosent per ti år.

Når det gjelder effekten av styrketrening ser man tilsvarende bilde.

– Det foregår en primær aldringsprosess, som er arvelig, genetisk bestemt og ikke påvirkelig, og en sekundær aldringsprosess som er miljøbestemt og påvirkelig av livvstil. Sekundær aldring utgjør en mye større del av aldringsprosessen enn den primære, sier Lohne-Seiler.

Styrke viktig
Helsedirektoratet anbefaler voksne og eldre fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag i moderat tempo – tilsvarende moderat gange – for å oppnå helsegevinster. Lohne-Seiler mener styrketrening er en svært viktig treningsform for eldre.

– Denne type trening skal involvere store muskelgrupper både i over- og underkropp og kan gjennomføres både tradisjonelt i apparater og som oppgaveorientert trening som for eksempel å gå i trapper, der man også får inn balanseelementet i tillegg til styrkestimuli.

Styrketreningen bør være høyintensiv for å kunne påvirke muskelstyrken.

– Voksne og eldre bør i tillegg til utholdenheten, utføre aktiviteter som gir styrke- og balansestimuli. Gå turer i ulendt terreng,sier Lohne-Selmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb