Muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsaken til sykefravær i Norge, og et stort problem i alle yrkesgrupper. Typiske «kontorplager» er smerter i rygg, nakke, skulder, samt den velkjente «musearmen».

Vanlige tabber
Fysioterapeut Jarle Marheim i Storebrand Helseforsikring mener at de tre vanligste tabbene blant kontoransatte er gal innstilling på bord og pult, dårlig planlegging av arbeidsdagen og at arbeidet sluker alt av oppmerksomhet.

- Det viktig å ta kroppens signaler på alvor, selv om plagene ikke alltid oppleves som alvorlige i starten. Det begynner gjerne med smerter fra øvre rygg og nakke, i skuldre eller i armen. Dette er vanlige plager, som er spesielt utbredt blant kontoransatte, sier han i en pressemelding.

Storebrand har derfor en gratis nettside med tips til hvordan man kan forebygge muskel- og skjelettplager. På siden finner du ikke bare råd om ergonomi og riktig sittestilling, men også en instruksjonsfilm med øvelser som kan spilles av på egen pc.

Lettere å forebygge enn å behandle
Fysioterapeuten mener arbeidsgivere som tar problematikken på alvor, kan få en vesentlig gevinst – både for de ansattes helse og bedriftens bunnlinje.

– Man kan oppnå store resultater med små grep. Det er mye lettere å forebygge enn å behandle disse plagene, som i verste konsekvens kan bli kroniske hvis man påfører kroppen feil belastning over tid.

Opptil 90% sliter
Ryggsmerter utgjør et stort folkehelseproblem, både helsemessig og samfunnsøkonomisk. Mellom 60 og 90 prosent av befolkningen vil en eller flere ganger i livet oppleve ryggsmerter, viser tall fra Legeforeningen.

- For å skape forbedring i en vond rygg trengs det "omprogrammering" av muskulaturen. Det betyr at du må finne en metode til å minne kroppen på hva som er riktige posisjon og holdning. Det er lett å ende opp i en ond sirkel med selvforsterkende mønstre som bare gjør alt verre, har personlig trener og treningsterapeut Inge Thomas Ravlo, tidligere sagt til DN Aktiv.

- Vi kompliserer for mye, og tror kroppen er en avansert maskineri som lettest fikses ved kirurgi eller medisinering. Svært ofte er det bare snakk om å gjøre enkle ting jevnlig og over tid. Du behøver heller ikke gjøre så mye, bare det er ofte. Gjerne hver dag, to ganger om dagen - med fem minutter. Det vil ha større effekt på problematikken enn 40 minutter en gang i uken, sa Ravlo.

Her er øvelser du kan gjøre mellom 5-15 ganger i uken for å holde ryggen i sjakk:

 



 





 



 

 



 





Bonusøvelse for deg som vil litt mer:



 



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Tren bena først - bli sterkere i overkroppen

Bygger form med rå styrketrening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.