Kjære leser. Undertegnede veier 116 kilo. Ja, du leste riktig! Og nei, jeg er verken 2 meter høy eller spesielt muskuløs, så de fleste av kiloene er dessverre lokalisert rundt mageregionen. Kombinert med tynn hårvekst i toppetasjen, betyr det at jeg lever opp til mange av de klisjéaktige fordommene om nerdete tekno-journalister.
Derfor var det også med en solid porsjon skepsis jeg sa ja til å teste en helt ny produkttype som vi tidligere ikke har ofret mange ord i Lyd & Bilde. Vi snakker om såkalt ”wearable technology”, eller smarte armbånd som vi har valgt å kalle dem. Produktene blir primært brukt av idrettsfolk og mosjonister for å holde styr på en aktiv livsstil, til å måle kaloriforbrenning under treningen, og for å tilfredsstille visse fitness-freakers besettelse av å designe den perfekte kroppen.
Slik var i alle fall fordommene mine inntil jeg begynte å se nærmere på produktene. Men etter å ha prøvd dem på egen hånd må jeg innrømme at disse var grunnløse. Og ikke minst, at det var helt riktig å la nettopp meg teste disse produktene.
Ikke bare for mosjonistene
De smarte armbåndene er nemlig ikke kun for de engasjerte eller semi-proffe utøverne som vil overvåke knallharde treningsøkter. Det kan jeg skrive under på, etter å ha prøvd en håndfull av disse produktene i løpet av en tidagers periode. Jeg fant ut at de smarte armbåndene passer både til deg og meg, fordi de gir en helt annen og dypere innsikt i egen hverdag, aktivitetsnivå og livsstil enn tidligere var mulig.
Testen
Testen vår viste at det er stor forskjell i funksjonalitet mellom de ulike armbåndene, Vi fant i tillegg ut at appen som er knyttet til det bestemte armbåndet har meget stor betydning for nytteverdien og brukervennligheten til hver enkelt funksjon.
Felles for alle produktene er som med, er at de ikke bare skal holde styr på fitness-treningen, men også tegner et bilde av brukerens aktivitetsnivå i løpet av et døgn. Smartarmbåndet i seg selv får deg ikke i bedre form, men den gir deg verdifull kunnskap som du kan bruke til å få størst mulig utbytte av trening og livsstilsendringer.
Slik testet vi
Hvilket produkt kan beste hjelpe meg med å få kontroll på livet mitt? Det er sakens kjerne, og derfor har brukervennlighet og tilgjengelighet vært en avgjørende faktor.
Selvfølgelig ser vi på det fysiske produktet med hensyn til design, byggekvalitet, vanntetthet, batteritid og så videre, og vi går tett på produktets funksjoner med hensyn til hva det kan og hvor godt det gjør det. Til slutt ser vi på appen med hensyn til betjening, tydelighet og kompatibilitet med smartmobiler og operativsystemer.
Vi har gitt karakterer for funksjonalitet, brukervennlighet og kvalitetsinntrykk, og den samlede vurdering er både et gjennomsnitt av disse karakterene samt et utrykk for hvor godt det gjeldende armbånd løser oppgaven vi har kalt sakens kjerne.
Fitbit Flex
Billigløsningen
Fitbit Flex viser hvor viktig det er at den medfølgende appen er innbydende og oversiktlig. Noe som dessverre ikke er tilfellet her.
Fitbit Flex er testens billigste produkt, men kan likevel de viktigste tingene man kan forvente av et smart armbånd. Men heller ikke mer. Innblikket i søvnkvaliteten er overfladisk, og selv om man kan stille alarmer blir Fitbit Flex aldri noe mer enn et vibrerende vekkerur. Selve armbåndet er litt for stort og materialet virker billig. Brukervennligheten er dessverre heller ikke satt i høysetet, og vi merket i løpet av testen hvor kjapt vi mistet lysten til å bruke produktet.
Garmin Vivofit
Til fitnessnerdene
Det er bra at dette armbåndet kommer med eget display, for den tilhørende appen krever tilvenning.
Garmin Vivofit er nok litt bedre enn de andre produktene i testen hvis man virkelig mener alvor med treningen. Armbåndet kan brukes for seg, uten app, på grunn av det innebygde displayet, og appen gir mulighet for å logge diverse treningsaktiviteter mer detaljert enn vi ellers har sett. Men til gjengjeld er appen i seg selv ikke spesielt brukervennlig, ei heller spesielt velegnet til å gi brukeren en dynamisk og motiverende oversikt over dagens aktiviteter. Det skinner ganske tydelig igjennom at appen ikke er laget spesielt for Vivofit-armbåndet. Vi savner også flere smarte funksjoner, for eksempel alarmer, som aktivt benytter de informasjoner armbåndet samler inn.
Jawbone UP 24
Vi ble stumme
Jawbone UP 24 er et eksempel på hvor godt et produkt kan bli når stil og funksjon går opp i en høyere enhet.
Jawbone UP 24 er testens ubestridte seierherre. For det første har det en lekker design som får armbåndet til å ligne noe man har lyst til å gå rundt med til daglig, og for det andre er armbåndet mer robust og materialet av en høyere kvalitet enn konkurrentene. Det medfølgende appen er en studie i brukervennlighet, og Jawbone kommer også med flere funksjoner enn de andre armbåndene vi har testet. Vi liker spesielt godt de smarte alarmene som for eksempel kan holde styr på en ettermiddagslur eller vekke brukeren om morgenen på det tidspunktet som er mest gunstig i forhold til søvnrytmen.
Misfit Shine
Enkel, elegant og effektiv
Misfit Shine har ikke alt vi kunne ønske oss, men oppgaven løses elegant og effektivt, og det er ikke noe i veien med prisen.
Misfit Shine er et ganske enkelt produkt som kan det nødvendige, men ikke så mye mer. Vi savner spesielt muligheten til å stille inn smarte alarmer. Til gjengjeld er produktet brukervennlig og veldig fleksibelt. Appen gir en god oversikt og er lett å betjene, og selve Shine-enheten fyller nesten ingen ting og kan være med og brukes over alt – også når man svømmer da den er vanntett. Designen er meget innbydende og det å ha Shine på til daglig føles som å gå rundt med et designersmykke. Da prisen også er testens nest billigste, nøler vi ikke med å kåre Misfit Shine til testens beste kjøp.
Samsung Galaxy Gear Fit
God idé, men lykkes ikke helt
Samsung Galaxy Gear Fit virker umiddelbart som en drøm av et smart armbånd, men savner et par viktige funksjoner.
Samsung Galaxy Gear Fit virker umiddelbart som et lekkert produkt spekket med funksjoner. Ikke noe annet armbånd i testen kommer med innebygget pulsmåler, og praktisk er det også å få melding på håndleddet hvis telefonen ringer eller man får en sms eller e-post. Men Gear Fit mangler på den annen side et par viktige funksjoner som søvnlogging og alarmer. Uten en mulighet til å lese teksten på tvers ville Gear Fit vært nesten ubrukelig, men Samsung løste problemet som plaget de første prototypene, noe som er til stor hjelp. Selv om vertikal tekst på en meget smal skjerm også kan være litt anstrengende i lengden.
Les også:
Armbåndet som får deg på beina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.