–Legg dere rolig ned. Løft motsatt arm og ben sakte opp – og så rolig ned igjen.
Tone Olsen (53) og datteren Heidi Olsen (22) blir instruert av personlig trener (pt) Kristoffer Widding (26) på Elixia i Bjørvika i Oslo. Widding har pt-utdannelse fra Akademiet for personlig trening (AFPT) og to års spesialisering i trenerrollen fra Høgskolen i Hedmark.
Sistnevnte er en del av bachelorgraden han aldri fullførte. Men det angrer han ikke på.
Hos Sats Elixia, Norges største treningskjede, ville Widding fått like mye i lønn selv om han hadde hatt både bachelor- og mastergrad.
– Jeg visste at det ikke kom til å være «make it or break it» for meg. Jeg er så interessert i det jeg gjør, og oppdaterer meg ukentlig på nyheter og forskning. Så jeg angrer ikke på at jeg ikke tok bachelorgrad, og kjenner meg komfortabel med valget mitt, sier han.
Widding frykter imidlertid at korte studieløp kombinert med treningskjedens mangel på belønning til dem som tar utdannelse, kan føre til at enkelte blir personlige trenere uten egentlig å brenne for yrket.
Det kan få konsekvenser for hele bransjen, mener han.
– Som pt må du vite hva du gjør. Jeg har møtt mange personer utenfor jobb som har fortalt om så dårlig erfaring med andre personlige trenere at de har sluttet å bruke pt. Det kan skade ryktet til hele bransjen – også oss som er seriøse, mener han.
Vil ha minst ett år
Omkring halvparten av de 580 ansatte pt-ene ved Sats Elixia har i dag mellom tre og seks måneders utdannelse i bagasjen når de får jobb, opplyser pt-sjef Atle Arntzen i Sats Elixia.
Han vil ha på plass krav om minimum 60 studiepoeng, tilsvarende ett år på skolebenken for pt-er.
Kurs på tre til seks måneder er ikke nok, mener Arntzen.
Sammen med et utvalg nedsatt av hovedorganisasjonen Virke Trening, vurderer han fremtidens trenerutdannelser. En konklusjon skal være klar i løpet av høsten.
– Vi har lenge arbeidet mot utdannelsesinstitusjonene for å få dem til å slutte å tilby enkle kurs. Jeg vet ikke om en eneste jobb hvor du kan gå rett fra videregående og utdanne deg på et halvt år, og så være dyktig i jobben. Pt-yrket er for komplisert til at det er akseptabelt, sier Arntzen.
– Men dere gir dem jobb?
– Ja, fordi vi har et behov for å trene våre medlemmer. Derfor har vi etablert Sats Elixia Academy, hvor vi gir masse videreutdannelse. Vi ser at pt-ene har mangelfull kompetanse på enkelte områder når vi ansetter dem, forklarer pt-sjefen.
– Hvorfor slutter dere ikke å ansette disse. Er ikke det det tydeligste signalet dere kan gi?
– Vi kan ikke slutte å ansette folk, da vil ikke medlemmene våre få hjelp, sier Arntzen.
Han sier at av 50 personer på jobbintervju er det kun fem som er gode nok og har 30 studiepoeng, og som dermed får tilbud om jobb.
– Hele poenget med å kreve lengre utdannelse er at vi vil at minst 25 av 50 egner seg etter utdannelse, sier Arntzen.
Ikke mer lønn
Til tross for at Arntzen går i bresjen for å forlenge pt-enes studieløp, har han ingen planer om å premiere de trenerne som faktisk velger å ta høyere utdannelse.
– En dyktig trener handler ikke bare om kunnskap, men også om ferdigheter. Utdannelse er ett av to hovedkriterier, men vi sidestiller erfaring med kunnskap, sier han.
Det betyr at du som pt må levere minst 300, 2500 eller 4500 pt-timer for å kunne avansere til de ulike lønnsnivåene i Sats Elixia, som har en timelønn fra 200 til 400 kroner.
Å «kun» stille med en lang utdannelse holder ikke.
– Da mangler du erfaring, og har ikke bevist at du har ferdighetene som skal til. Dette er både et kunnskapsyrke, og et ferdighetsyrke, sier Arntzen.
– Du sier at dere ønsker at pt-ene skal ta minst ett års utdannelse. Hvorfor stimulerer dere ikke til dette gjennom økt lønn og/eller andre vilkår?
– Lang utdannelse er ikke automatisk det samme som å være en dyktig trener. Dette er et praktisk yrke, og vi har sett at personer med lang utdannelse enkelte ganger faller gjennom fordi de ikke klarer å skaffe kunder, sier Arntzen.
Tilbake i Bjørvika setter personlig trener Kristoffer Widding på plass utstyret etter bruk. Han sier han har forståelse for at det kan være utfordrende for arbeidsgiveren å skulle tilby individuelle avtaler for hundrevis av pt-er. Likevel håper han bransjen i fremtiden vil oppmuntre til mer utdannelse gjennom lønn og goder.
– Det handler om kvalitet. Gjennom bonusordningen har vi en oppfordring til kvantitet i form av antall leverte timer, men det hadde også vært fint å skape en oppfordring til kvalitet gjennom en lignende løsning, sier han.
- Ingen vits i tvang
Gründer og studieleder Ola Furseth ved Active Education (AE) har tilbudt pt-utdannelse med 60 studiepoeng siden 2010. Pt-studenter som hopper av etter ett semester, kan kalle seg personlig trener 1. Fortsetter de ett semester til, blir de personlig trener 2.
– Majoriteten av studentene våre velger et årsstudium, sier Furseth.
Han støtter forslaget om krav til lengre utdannelse «fullt ut».
– Vi har ønsket å tilby et obligatorisk årsstudium, men for at vi skal kunne gjøre det, må bransjen være med på å sette dette som et krav. Det er ingen vits for oss å tvinge folk til å ta 60 studiepoeng når treningsbransjen ansetter dem som har 30, sier Furseth.
(Saken fortsetter under)
Se DNtv: Her er super-pt-ens favorittøvelser:
Han sier de har forsøkt å få treningssentrene med på å sette krav til at pt-ene har minst ett års studier, men tror treningssentrene er skeptiske til å innføre strengere krav fordi de allerede sliter med å få tak i nok trenere.
– Er ett år nok når man først snakker om økt kompetanse?
– Ett år er i hvert fall dobbelt så mye mange tar i dag. Da oppnår man en veldig stor kompetanseheving bare der. Det er et viktig førstesteg, mener Furseth.
Gründer og daglig leder Espen Arntzen ved Akademiet for personlig trening (AFPT) har tilbudt pt-utdannelse i Norge i 11 år.
Han mener det blir for enkelt å skulle innføre en felles mal for alle, men at bransjen likevel bør bli enige om felles minimumskrav.
– Om det innebærer 30 eller 60 studiepoeng eller andre kvalifikasjoner, er alltid en diskusjon, og styres blant annet av behovet for trenere, hvem som ansetter hva, hva som er behov i de ulike kundegruppene og hva som på kort og lang sikt er mest gjennomførbart, sier Arntzen.
Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.
LES OGSÅ:
Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitch øker salget: Har ledet Elkjøp til milliardløft (+)
Shipping Herman Bergshaven kan få 350 millioner (+)
– Dette fikke raskere enn vi trodde: Får bygge lakseanlegg for 2 milliarder kroner (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.