Tour de Ski har for alvor kommet i gang, og mange følger utøverne på de harde etappene. Etter ni tøffe dager er som regel løperne utslitt, men ikke sjelden hender det at de etter noen dagers hvile kommer i helt rå form.

- Målet med trening er jo å bryte ned kroppen for så å bygge den opp igjen, sier Øyvind Sandbakk som forsker på langrenn og har jobbet tett med mange toppløpere fra de siste 30 årene.

Han sier flere av løperne som nå deltar i Tour de Ski kommer til å være i enda bedre form en ukes tid etter konkurransen er ferdig. For vanlig mosjonister som ønsker å gjøre et nyttårsstunt, er det ingenting i veien for å få samme effekt hvis man gjør ting riktig.

Kickstart på nytt år
- Mange synes nok det er litt artig å prøve å leve som en toppidrettsutøver en kort periode. For noen kan det virke motiverende med en kickstart på et nytt år, eller så kan det være et vendepunkt i en ellers traurig treningshverdag så man får tilbake gløden, sier Sandbakk.

- Det er ikke farlig å prøve syv harde økter på syv dager, hevder han.

Langrennsforsker Øyvind Sandbakk (30) studerer treningsdagbøkene til Oddvar Brå
Langrennsforsker Øyvind Sandbakk (30) studerer treningsdagbøkene til Oddvar Brå (Foto: Ole Morten Melgård)

Men da må man gjøre alt rett. Det bør være en viss progresjon i treningen. Ikke start med den tøffeste treningen, og for mosjonistene er det meget viktig å variere intensitet, terreng, varighet og miljø.

Vær fornuftig
- Har man en tøff økt på beina den ene dagen, så kjør hard økt der overkroppen jobber dagen etter. Legg også en slik uke til et fornuftig tidspunkt da man kanskje har fri fra jobb, eller en roligere uke.

Sandbakk presiserer at man underveis må føle på sin egen tilstand og sier kroppen fullstendig stopp så er det ingen vits å fortsette hardkjøret de neste dagene.

- Ikke ha ensidig belastning, spis sunn og nok mat, og sov mye, legger han til.

Men nøkkelen til å booste formen på en slik ekstrem måte ligger i den påfølgende hvileuken. Der bommer mange.

- Etter Tour de Ski blir flere syke og får dermed hvilt. Disse kommer som regel i god form etter sykdomsperioden. Andre er flinke til å slappe helt av så lenge kroppen krever det, som for eksempel Petter Northug. Mens enkelte bare tar treningen videre og dupper skikkelig formmessig, forteller Sandbakk.

Må hvile
For en mosjonist som skal prøve seg på en slik formtopping er det viktig å tenke på totalbelastningen. En hvileuke fra treningen hjelper ikke hvis det er fullt kjør på jobb.

- Man trenger mental hvile denne uken. Riktig ernæring og nok søvn. Samt et par kjemperolige treningsturer.

Og hva får man så igjen for dette?

- Riktig gjennomført så kan man oppnå sitt livs fysiske form, overskudd og motivasjon for å trene fremover, sier Øyvind Sandbakk.



Forslag til tøff uke: (for middels til godt trente mosjonister)

Dag 1: distanseøkt klassisk 15 km.

Dag 2: langtur skøyting/sykkel 3 t.

Dag 3: 5x5 min intervall løp.

Dag 4: staking 2t i kupert terreng.

Dag 5: hurtighet skøyting/sykkel og styrkeøkt.

Dag 6: konkurranse, turrenn eller test. Cirka 30 km.

Dag 7: langtur 3-4 timer.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Sykkelråskinn trener yoga

Kan dra inn halvannen million hver på en uke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb