- Det er ikke vi som har begynt å klatre. Det er dere som har sluttet ., sa filosofen og fjellklatreren Arne Næss.
Kanskje er det dette Magnus Midtbø (22) tenker mens han henger og dingler i et tau - i én finger - uten å fortrekke en mine. Som den naturligste ting i verden.
«One finger pull ups»
Så kjører han fem «one finger pull ups», og viser deretter frem blodblemmene og den forvridde huden på langfingeren.
- Det er det verste med klatring. Man får så vondt, blir sårete, sier Midtbø.
22-åringen fra Bergen er Norges eneste profesjonelle sportsklatrer og en av verdens desidert beste. Ifjor sommer gjorde han sin hittil vanskeligste bestigning, i Rodellar i Spania - på klatrespråket gradert til 9b - for de uinnvidde: Ikke for nybegynnere.
Det sies at kun seks klatrere i verden har besteget ruter på dette nivået.
- «One finger pull up» er en viktig øvelse. Ofte er taket i klatreveggen kun en finger, og jeg er avhengig av å kunne heve kroppen med den, sier Midtbø.
Se Magnus Midtbø i aksjon på DN TV
Etter at han startet å klatre som 11-åring tok det ikke mange øktene før han skjønte at kroppen var ekstremt tilpasningsdyktig.
- Det handler om å bryte seg ned, gjøre en styrkeøvelse, en bevegelse eller et løft jeg ikke har gjort før, for så å ligge å ha det vondt en dag. Deretter komme seg ut igjen og gjøre den samme øvelsen. Da sitter det som regel. Kroppen skjønner tegningen.
Sterke underarmer
Klatring stiller store krav til lokal utholdenhet. Mens maratonløperen gradvis tapper kroppens energilagre, er det klatrerens underarmer som først får kjenne på melkesyren.
- Men de er trenbare. Steinharde underarmer er vanlig hos klatrere. Fingre og underarmer går i ett, og må være sterke og holde ut lenge. Etter en økt med klatring kan dette området være så sårt at det er vondt bare å komme borti ting. Men jeg tror man herdes fort, sier Midtbø.
Den relative styrken er høy hos eliteklatrere ettersom de må støtte og løfte hele kroppen med varierte fingergrep, og tillegg utføre komplekse vertikale og horisontale bevegelser. Derfor trener Midtbø sjelden med vekter.
Periodisk trening
Han har stor tro på å trene periodisk, og mener mange trener seg svakere ved å pøse på med trening daglig.
- Og du trenger overhodet ikke stål for å bli sterk. Hvis jeg trener med vekter legger jeg bare på meg i kroppsvekt.
Styrkeøvelsene Midtbø kjører består enkelt forklart av mye trekking og lite dytting. Det er kombinasjonen eksplosivitet, timing og utholdenhet han er ute etter.
- Jeg liker øvelser som stiver av hele kroppen, og de beste øvelsene er de som er er så utfordrende at du ikke får puste.
- Hva slags øvelser er det?
Eksplosive øvelser
- Alle eksplosive øvelser der alle musklene blir involvert. For eksempel hoppende pushups, forskjellige varianter av «planken» og flere klatreøvelser.
Som Norges eneste profesjonelle klatrer bruker Midtbø minimalt med tid i hjemlandet. Han er mye i Innsbruck, en by med høy konsentrasjon av sterke klatrere og klatremuligheter, og i USA.
Ellers er han stort sett på farten til og fra internasjonale konkurranser.
- Jeg er fryktelig lei flyplasser, men har ikke noe valg. Skal jeg leve av denne sporten må jeg ut i verden og konkurrere, sier Midtbø, som aldri har hatt egen trener.
- Hva er så fascinerende med klatring?
Drømmer om ny vegg
- Du trener uten at du tenker over hvor god trening det er. Klatring forbrenner mye og gir en gjennomsterk kropp, og du trener muskler du ellers aldri «når» med vanlig styrketrening. I tillegg blir det aldri kjedelig.
22-åringen er foreløpig ingen tindebestiger, men han er ikke fremmed for toppklatring i fjellet. Det er spesielt én vegg - en ufattelig bratt og svær som sådan - han drømmer om.
- Hadde vært stilig å prøve seg på Great Trango Towers østvegg (fjellvegg i Pakistan, 6231 moh., red.anm.) en gang. Ellers er det enormt mange flotte steder å klatre. Jeg vet bare ikke hvor jeg skal begynne.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Myter og fakta om styrketrening
10 veier til suksess med treningen
Kom i toppform på 90 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.