Sportssjef Åge Skinstad leder det norske langrennslandslaget gjennom sitt siste internasjonale mesterskap i Holmenkollen. Skipresident Sverre K. Seeberg vil trolig også ha representasjonsoppdrag under neste ski-VM i Val di Fiemme i 2013, men da som visepresident i det internasjonale skiforbundet FIS.

De to profilerte skitoppene kommer til å forlate sine verv senest etter neste sesong. De etterlater seg et skiforbund med store utfordringer, ikke minst økonomiske.

- Unaturlig å forlenge
- Min kontrakt går ut etter sesongen 2012. Det er unaturlig å forlenge den, og det er usannsynlig at jeg jobber videre som sportssjef. Det er viktig å slippe til nye folk som kan utvikle seg og landslaget videre, sier Åge Skinstad.

Skinstad er utdannet lærer, har drevet med eiendomsutvikling, foredrag, medier og vært toppsjef for Adidas i Norge før han ble sportssjef for langrennslandslagene i 2006. Særlig de to siste sesongene har vært begivenhetsrike for Skinstad, som har ledet langrennsmiljøet gjennom økonomisk opptur, problemer med manglende bredde på herresiden og ikke minst støy rundt Petter Northug.

- Det har aldri vært kjedelig. Men jeg har nok lagt igjen nok år av arbeidslivet innenfor skiidretten. Jeg føler vi har klart å skape en økonomisk plattform som landslaget kan bygge videre på i årene fremover. Frem mot VM i Holmenkollen har vi lagt til rette for at løperne kan satse maksimalt, og vi har hatt økonomi til å gjøre det vi ønsket å gjøre.

- Hvorfor ikke overlate jobben til nye krefter allerede i vår, slik at en ny sjef får to år på å legge til rette før neste ski-VM?

Ingen klar kronprins
- Jeg tror det er viktig å ikke forhaste seg, og heller bruke neste sesong til å legge strategi og finne ut hvordan langrennssporten skal organiseres og drives frem mot 2016 når en ny VM-form skal introduseres.

- Hvem bør overta som sportssjef?

- Vi er bra forspent med ledere under meg i dag, sier Skinstad, som ikke vil peke ut noen kronprins.

- Jeg tror det er fullt mulig å lede landslag og utvikle strategi sammen neste sesong som går uten store mesterskap. Så får vi ta det derfra.

- Tror du erf#229en som leder av skilandslaget er et pluss når du skal søke ny jobb?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg har mye å lære, men vet også hva jeg kan. Men hittil har vi nådd målene vi har satt oss med 40 ansatte og ekstrem prestasjonsgruppe. Men gruppen er veldig motivert og ser etter det lille ekstra. Slikt er ikke like lett å finne i næringslivet ellers, sier Skinstad.

«Har signalisert»
DN lyktes igår ikke å få kontakt med skipresident Sverre K. Seeberg. Men leder i Norges Skiforbunds valgkomité, Arvid Sulland, har vært det.

- Seeberg har ikke formelt sagt at han trekker seg som skipresident på neste skiting i 2012, men han har signalisert at han har intensjoner om å gjøre det, sier Sulland.

Han har ennå ikke startet jakten på en etterfølger.

Seeberg har sittet som president siden 2002.

Opprykk?
- Presidenten er viktig, men har et styre rundt seg. Ofte kommer det opp helt nye kandidater til presidentvervet, men visepresidenten er også ofte naturlig posisjonert for opprykk, sier Sulland.

De siste årene har Seeberg jobbet målrettet i retning av toppverv i det internasjonale skiforbundet, der han har vært medlem av det øverste rådet siden 2004. Ifjor ble han valgt inn som én av fire visepresidenter i FIS, og fikk særlig ansvar for økonomi. I den forbindelse trappet han ned jobben i DnB Nor.

De to skitoppene forlater et skiforbund med betydelige utfordringer og tiltagende misnøye på grunnplan. Av seks skigrener ligger halvparten i økonomisk respirator, og er avhengig av hjelp fra forbundet sentralt for å kunne drive landslag og sportslig utvikling. DN har omtalt hvordan alpinlandslaget ikke har økonomi til å følge opp talentfulle juniorer, og telemarkledelsen som må jobbe mer med marked enn med sporten for å få endene til å møtes.

- Den viktigste forkl#229en på de økonomiske utfordringene, er prinsippet om at det er næringslivet som skal finansiere toppidretten. Dette er ikke minst blitt viktig etter at vi mistet flere titall millioner årlig i inntekter fra spilleautomater, sier visepresident i Skiforbundet, Erik Røste.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik prikker du inn formtoppen

Slik smører du superskiene

Slik blir du bedre i skøyting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv Klubb