Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen er sprek. For noen år tilbake deltok han i Birkebeinerrittet – syklet så syra skvatt og hjertet galopperte – storfornøyd med kraftanstrengelsen.
- Så ser jeg på resultatlistene og finner ut at over 700 menn over 50 år syklet fortere enn meg. Der og da slo det meg hvor utrolig spreke mange mosjonister er blitt, sier han.
- Midt i risikogruppen selv
I Dagens Næringslivs lørdagsutgave har 51-åringen skrevet en kronikk om hardtrening. Nyere forskning viser at hard utholdenhetstrening kan øke forekomsten av atrieflimmer – eller uregelmessig hjertefrekvens. Samtidig oppfordrer Helsedirektoratet til minimum 30 minutter fysisk aktivitet daglig. Det er ingen øvre grense.
Tester hjerterytme-app i Birkebeinerrennet
- Jeg er jo midt i denne risikogruppen selv. Hele tiden har jeg trodd at all trening er bra for meg. Jeg må ærlige innrømme at det er uventet og urovekkende at det kanskje kan bli for mye av det gode.
- Må få mer kjennskap
Larsen mener hjerteflimmer ikke skal ses på med letthet. Tilstanden er i seg selv ikke farlig, men utgjøre en risiko for dødelige tilstander som f eks hjerneslag.
- Denne forskningen er et faktum inn i det store bildet - som ikke helt passer med helheten. Og det er viktig at vi får mer kjennskap til hva som forårsaker atrieflimmer.
Nisjeproblematikk
Det er en nisjeproblematikk at de sprekeste kan være i faresonen for uregelmessig hjertefrekvens. Men det store problemet er fortsatt at kun 17 prosent av befolkningen oppfyller minstekravet til fysisk aktivitet.
- Slik har det aldri før vært i Norge, og det er svært bekymringsfullt. De fleste av oss beveger seg knapt.
Helsedirektøren håper på mer smittende effekt, der de topp trente i høyere grad kan inspirere utrente.
- Gapet er enormt
- Det er positivt at mange er så aktive som dem er. Men gapet er enormt. Hvis hver mosjonist drar med seg tre inaktive på en ukentlig tur, tror jeg vi ville fått et kjempeløft.
Treningsiveren hos deler av befolkningen tror han er kommet for å bli.
- Dette er ikke noe blaff. Etter hvert håper jeg folk forstår at det er naturstridig å være så passive som vi er nå. Så lenge vi har grunnproblematikken med inaktivitet og overvekt tror jeg vi har en treningsbølge.
For et Helsedirektorat er det nokså uviktig å få en som allerede trener fem timer i uken til å trene syv.
- Det er den enorme overvekten av inaktive mennesker vi må nå ut til, sier Larsen.
Likevel ser du ikke bort fra at dere en gang i framtiden må sende ut et korrigerende budskap om å holde tilbake på hardtrening?
- Hvis vi får nok kjennskap til denne problematikken, og det viser seg at all trening faktisk ikke er så sunn, så ja. Men for all del – rådet er fortsatt å trene så mye du vil.
- Litt komisk
Larsen gikk i år Birken på under tre timer. Han liker å løpe seg utmattet i motbakkene.
- Jeg trener ganske mye, og jeg trener intervall. Jeg har en kompis som er på samme nivå, og det er ikke sjelden vi presser hverandre vel hardt i motbakkene. Litt komisk er det selvfølgelig at to 50-åringer har stor glede av dette. Men det er jo sunt. Og så er det gøy. Hvorfor slutte med det?
Les hele kronikken ”Trening på helse løs” i DN i dag
- O2-opptaket er uinteressant (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.