O2-opptaket til landslaget har de siste årene i snitt ligget ti prosent bak forgjengerne på 90-tallet, viser tall Adresseavisen har fått tilgang på fra Olympiatoppen
- Stor forskjell
- Det høres ut som en stor forskjell. Det er nesten forskjellen på en juniorløper og en seniorløper. Har du god kapasitet, kan du også trene mer på høy intensitet, sier Dario Colognas trener, Fredrik Aukland til Adresseavisen.
Sportslig ansvarlig for herreløperne, Vidar Løfshus, har fortalt at tester av de norske allroundherrene har vist et maks O2-opptak på mellom 80-87 milliliter pr. kilo kroppsvekt.
Aukland sier rett ut at han ville ønsket høyere kapasitet for sine løpere enn det Norge har.
- Må over 85
- Så lenge man er over 85, mener jeg det er det man trenger i O2-opptak, sier Cologna, som selv har et O2-opptak på rundt 90.
De ledende svenske løperne, som nå er med og dominerer, ligger også høyt.
Det norske landslaget har bommet en del treningen gjennom flere år og tatt konsekvensen av det. De har trent for lite løping, hatt for lav motstand på rulleski, og for mye styrketrening, fremgår det av tall og analyser,
- Enkelte utøvere har trent rundt 100 timer styrke i året. Det er tonet ned til 30-50 timer, som har vært det vanlige timetallet for de beste tidligere, for å få mer balanse i treningen. Det er viktig for å få opp kapasiteten, sier Olympiatoppens fagansvarlige på utholdenhet Espen Tønnesen til Adresseavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.