Det er ikke alle som har lyst til å bli trippeldeltager i birken, eller konkurrere i flere idretter. Noen har kun en idrett de vil holde på med og trene for gjennom hele året, for eksempel Oslo Maraton som arrangeres i helgen.
Hvordan skal du da trene igjennom et helt år hvis du kun har en idrett å fokusere på? Hvordan skal du trene for å få en jevn fremgang gjennom et eller flere år?
Det vil selvfølgelig være forskjellig tanker om hvordan treningsplanen skal bygges opp gjennom et helt år. i denne artikkelen presentere treningsmagasinet.no hvordan du kan legge opp treningen rettet mot en utholdenhetsidrett med lang varighet (over 30 minutter).
Avkobling og planlegging
Sesong avsluttes ofte med en aktiv avkoblingsperiode. Målet med denne perioden er å slappe av både fysisk og psykisk uten nevneverdig fall i prestasjonen. Dette er tida for å trene alternativt og ikke tenke så strukturert, og rett og slett bare nyte det å være i aktivitet.
Det er også i denne perioden du samler motivasjon til neste sesong som skal bli den beste noensinne. Enten om det er å kjempe om topplasseringer i Norgescup eller slå bestenoteringen sin fra birken. I denne perioden er det også lurt å gjøre seg opp noen tanker for den kommende sesongen.
Hovedmål og delmål
Det første du bør gjøre er å sette seg et mål for den nye sesongen. Dette bør være et mål som er noe å strekke seg etter, men fortsatt ikke umulig. En god målsetning bør være realistisk og konkret. Tenk også på at du ikke kan gjøre noe med konkurrentene. Fokuser på deg selv.
Et tips kan være å sette deg et mål du kanskje kan nå hvis alt klaffer, og et mål som er lettere å nå. Alternativt kan du sette deg et hovedmål for sesongen og deretter noen delmål for de forskjellige treningsperiodene (blir beskrevet senere).
Prioriter dine svake sider
Deretter er det greit å reflektere litt over hva den idretten du holder på med faktisk krever av deg. Sykling har forskjellige krav til utøveren i forhold til for eksempe langrenn. Så er det viktig å være fullstendig ærlig med deg selv og vurdere deg opp imot disse kravene idretten stiller.
- Pleier jeg å møte ”veggen” for tidlig?
- Er det i starten jeg er for dårlig?
- Tåler du ikke fartsforandringer eller detter jeg av i motbakkene?
Les også: Hva er riktig maratonfart ?
Finn dine svake sider og prioriter disse i treningen du legger opp i tiden fremover.
Treningsplan
Etter at du har gjort deg opp noen tanker om hva som bør trenes, er det på tide å lage treningsplan. Dette kan være en hel årsplan, periodeplan, ukeplan og helt ned til øktplan. Ettersom de aller fleste av oss har jobb og familie så bør ikke slike planer følges slavisk, men det kan være greit å ha en grov plan å gå ut i fra. Så kan du justere litt ettersom det kommer.
En vanlig måte å planlegge treningen sin på er å periodisere treningen etter hvor du er på året i forhold til de viktige konkurransene. Du kan dele inn treningsåret i:
- tilvenningsperiode
- ressursperiode
- konkurranseforberedende periode
- konkurranseperiode
- aktiv avkoblingsperiode.
I noen idretter som for eksempel svømming, kan disse periodene gå igjen flere ganger i løpet av et år, men det skal vi ikke gå nærmere inn på her.
Les hele saken om gjennomføring av treningen og topping av formen på www.treningsmagasinet.no
Les også: Får betalt for å¨løpe på jobben
- Basistrening aller viktigst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.