Sverger du til helhetlig trening som gir smidighet, styrke, og god balanse, kan yoga være treningsformen for nettopp deg.

– Skal du forbrenne fett, så tren kondisjon. Vil du bli sterk, så tren styrke. Yoga gir derimot andre og overraskende effekter som fantastisk kroppsbevissthet, bedret holdning, kjernekontroll, økt bevegelighet, avspenning, forbedret tilstedeværelse og en helt overveldende ro og klarhet i toppen, sier Jill Jahrmann.

Hun er tilknyttet Norges idrettshøgskole som fagadministrativ førstekonsulent innen fitness.

Stram muskulatur
– Hovedhensikten med yoga er balanse på alle plan. Alt fra indre organer til muskler, sener og psyke involveres i god yoga, sier Elizabeth Lyseng, utdannet danser, koreograf og lærer ved Centrum Yoga og Yoga i Nordmarka.

 

Hun er også eier av Centrum Yoga og Yoga i Nordmarka. Hun svinger armene over hodet og strekker håndflatene mot hverandre før hun legger den ene benet over kneet på det andre. På et underlig grasiøst vis setter hun seg mykt ned som en katt, for deretter å reise seg opp igjen uten å bruke armene til hjelp.

– Dette er hensikten med yoga, sier hun og smiler.

 

Mange som trener aktivt kan ha problemer med selv de enkleste yogaøvelsene. I alle fall i begynnelsen. Langrenn, sykling, løping, styrketrening og annen tradisjonell trening er bra, men yoga involverer pust og indre organer på en annen måte. Det tilfører en smidighet som tradisjonell trening ikke gir, ifølge Lyseng.

Nybegynner-øvelser
Alle greier de enkleste yogaøvelsene. De er spesielt fine etter for eksempel en løpetur, når kroppen er varm, og du likevel har behov for å strekke ut.

Midjen er det sentrale området i yoga. Mens andre treningsteknikker konsentrerer seg om å styrke kjernemuskulaturen, griper Yoga fatt i noe mer. Pusten er sentral.

– Pusten integreres i alle øvelsene som utføres langsomt og kontrollert i stillinger som utfordrer hver minste muskel og stimulerer de indre organer, forklarer Lyseng.

 

Pusteteknikk
Pusteteknikk er en egen øvelse i yoga. For nybegynnere holder det å lære basisteknikk som alltid å puste inn og ut gjennom nesen, og la pusten fylle hele overkroppen fra bekkenbunnen og opp til halsen.

Se deg selv i speilet hvordan pusten får overkroppen til å utvide og heve seg på innpusten, og senke seg på utpusten igjen – litt lik en blåsebelg.

– Dette gir en større effekt, og nesepust vil dessuten filtrere og varme luften før den går ned i lungene. Pust og bevegelse skal alltid følges simultant. Gjøres det riktig vil kroppen jobbe bedre fordi den får god oksygentilførsel og du involverer deg innenfra og ut. Åndedrettet med den dype pusten fyller hele respirasjonssystemet, og slik blir pusten et redskap i øvelsene.

 

Rolig start
Lyseng anbefaler alle å begynne yogatreningen med å ligge stille på ryggen for å innstille kroppen på øvelsene.

– Pust rolig ut og inn og øv deg på å integrere den rolige, dype pusten. Plasser håndflatene på mage og brystkasse og kjenn hvordan pusten hever og senker overkroppen. Etter øvelsene gjør du det samme. Stillingen heter «dø stille».

 

Se flere bilder og øvelser i DNs Ipad-utgave, tilgjengelig i App store

Denne saken ble tidligere publisert på DN Aktiv 20.november 2011.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Mageøvelsene som virker aller best

Bygger kropp på Wall Street-vis

Treningen som svir av flest kalorier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb