Martin Johnsrud Sundby blir fremhevet som en av de skarpeste i denne teknikken. Han har selv uttalt til Langrenn.com at han bruker mye tid, spesielt i styrkerommet, på å forbedre dobbelttak med fraspark. Han trener mye bukmuskulatur og jobber for å få eksplosive og kontante fraspark.

- Kompakte i kroppen
Eldar Rønning hevder små og kompakte løpere kan ha en fordel i denne måten å ta seg fram på.

- Martin og jeg er fraspark-kompiser. Vi er ganske små og kompakte, og utnytter dette.

- På hvilken måte?

- Korte kontante fraspark. Mye for å kunne takle glipptak. Det handler om ”timing” og det er enten eller. Når det stemmer går det vanvittig fort. Det er utrolig slitsomt å holde trøkket oppe i dobbelttak med fraspark.

- I hvor bratt terreng brukes teknikken?

- Det kan bli forholdsvis bratt.

- Lite brukt
- Jeg synes birkebeinere bør bruke mer fraspark. Har en følelse av at mange av dem kun pigger eller går diagonalgang.

- Fatteren sa til meg i ung alder at løypene blir mer og mer som trikkeskinner, og dobbelttak med fraspark blir viktigere.

Steinar Mundal forklarer mer på Langrenn.com hvordan du kan utføre et klokkerent fraspark og hvem som er best på det i Norge.

Les mer på Langrenn.com: - Lett å bli god i staking

Her blir det 30 cm skiføre

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med Flytsonen