Mange glemmer å vedlikeholde skiene frem til mars måned.
- Det er det dummeste du gjør, forteller Terje Langli, verdensmester på 10 kilometer klassisk i 1991.
- Test nå!
Smørehysteriet slår som regel inn over landet i ukene før Birkebeinerrennet, men det er alt for sent, sier Langli til Langrenn.com.
- Vær litt hysterisk nå i stedet. Prøv ut nye produkter, og sørg for å ”fore” skiene dine, sier han.
Langli, som til daglig jobber for importøren av Rex skismøring og Peltonen ski til Norge, har vært sjefssmører på det norske landslaget. Han anbefaler mosjonister å være mindre opptatt av revolusjoner på dette markedet.
Skisålen lever
- Det viktigste man gjør er å behandle sålen godt. En skisåle lever. Får den ikke nok glider, tørker den ut og gir dårlig glid. Får den derimot for mye glider, blir den overmettet og tar kanskje ikke til seg den ”næringen” den trenger. Derfor må du starte grunnpreppingen i dag og få gode ski gjennom hele vinteren.
Les også på Langrenn.com:Verdensmester kritisk til fellesstart
Langli understreker at et godt skipar aldri bør stå uten glider. Hvis skiene ikke er i bruk, bør sålen være dekket.
- Hva slags glider bør man bruke?
- Det er mange gode typer på markedet. Før var det slik at man brukte gul glider til å dekke sålen under transport og oppbev#229, men jeg vil anbefale noe litt kaldere; rød, fiolett eller blå. Det gir bedre glid, og det eneste man trenger å gjøre før man skal på ski er å skrape glideren av.
Varmeskap
Varmeskap er blitt populært. Det er et spesialskap for langrennsski med temperatur på cirka 50 grader. Skiene er satt inn med for eksempel CH10 og ligger over natten. Man slipper da å smelte inn voks tre-fire ganger, med sikling og børsting i mellom.
- Bruk gjerne varmeskap nå, og smelt deretter inn et lag litt hardere glider som ikke tas av før skiene skal brukes.Etter hver treningsøkt smelter man glider inn på ny. Slik får man gode ski hele sesongen og slipper å stresse rett før større turrenn.
- Har temperaturen der du oppbevarer skiene noe å si?
- Nei, det skal ikke ha alt for stor betydning. Men ikke oppbevar skiene i rom med ekstreme temperaturer den ene eller andre veien.
Langli oppfordrer alle om å være litt eksperimentelle nå, og ikke vente til rett før Birken. Da går det som regel dårlig.
- Det er nå du skal teste forskjellige manuelle strukturer på skiene dine. Struktur har ofte mer å si for gliden enn glider. En manuell struktur trekker ikke dypt ned i sålen, og kan fint prøves på trening.
På Langrenn.com kan du lese mer om hva Terje Langli tror blir årets hit på smørefronten
Les også:
Rush etter skikurs
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Ny studie: 4 minutter hardtrening er nok
Kom i form med Flytsonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.