- Få fram skiene og kom deg ut, er jo det første og mest åpenbare, sier langrennstrener Kåre Tønne.
Å se bilder av nyfallen snø og pakkede løyper, og ønske seg dit, er lett.
- Selv om man har gledet seg til snø så er det den tøffe dørstokkmila igjen da, legger Tønne til.
Ofte tøffe løyper
Utfordringen i starten av sesongen er at det ofte er stadionløypene som først blir preparert. Der er løypeprofilen som regel tøffere enn i vanlig turterreng.
- I bratte og utilgjengelige konkurranseløyper er det ikke like lett å finne den rolige gode flyten som i slakt terreng, sier Tønne
Han anbefaler heller å kjøre litt lenger for å finne godt terreng enn å slenge seg ut i det første og beste.
- Hvis man kan – unngå scooterspor de første turene. Oppkjørte løyper gir bedre skifølelse, sier han.
I løypen skal man finne tilbake teknikken fra forrige sesong.
- Tenk enkelt
- Det handler om å gå uten at det skal koste så mye. Helt i starten av sesongen så bør en rett og slett bare tenke hvordan det er å gå ute på gaten. Du har alltid ett ben i bakken. I diagonalgang sklir man på én ski ad gangen. Dette handler om tyngdeoverføring, sier Tønne som legger til at dette er vanskeligere enn det høres ut.
Det er også en fordel å smøre skiene godt og sørge for å ha ski med feste. Bakglatte første skiturer er ikke å anbefale.
- Legg ekstra tid i ski som fungerer godt de første turene, legger Tønne til.
Teknikkintervall
Å finne tilbake til den gode skiteknikken er vanskelig for mange, selv for toppløpere. Landslagsguttenes nye trener Trond Nystad anbefaler å bruke treningsøktene aktivt, i stedet for gå halve dager i pur lykke over at sesongen er i gang. I novemnber presenterte han i Dagens Næringsliv et skreddersydd treningsprogram for skimosjonistene i ukene før første turrenn.
– Gå mye uten staver og tenk nøye gjennom hvordan du går. Når man går på ski, bør man tenke teknikk hele tiden. Det er tøft i starten, men et godt tips for å lære seg teknikk igjen, er å overdrive begge veier: gjøre bevegelsene overdrevent bra, for så å gjøre det overdrevent dårlig. Slik får man følelsen av hva som er rett og galt, sier Nystad.
Han mener teknikkintervaller er en ypperlig treningsform i ukene fremover.
- Etter tre–fire turer på ski er det lurt å legge inn teknikkdrag på intensitet 3-fart. Dragene må ikke være lange, det holder med fem–seks minutter i starten. Det viktigste er at man øver og tenker teknikk i realistisk konkurransehastighet. Kjør de første I3-øktene uten staver. Utover dette mener jeg det viktigste er en god progresjon i I3-økter frem mot sesongstart, forklarer Nystad
Den ultimate teknikkøkt
Lengre intervaller på lavere intensitet får form og teknikk til å spille på lag. Den ultimate skiøkten opp mot jul mener han ser slik ut:
- 20 minutter oppvarming, 1×10 minutter uten staver (intensitet I1)1×8 minutter uten staver (intensitet 2)2×6 minutter uten staver (intensitet 3), deretter ti minutter rolig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.