Å finne åpningsfarten i en løpekonkurranse kan være vanskelig, spesielt hvis du aldri har løpt distansen før. Men forskere har funnet en løsning: En kalkulator som kan beregne farten for deg.
- Kalkulatoren er beregnet på aktive mosjonister som trener utholdenhet jevnlig, og som ønsker å løpe konkurranser, sier dr Øyvind Sandbakk til DN Aktiv.
Aerobe utholdenhetssystemet
Sandbakk er fagansvarlig og forskningsansvarlig i Olympiatoppen Midt-Norge, og Senter for Toppidrettsforskning ved NTNU, og har publisert kalkulatoren på nettstedet trening.no. Han mener den kan være til god hjelp for alle aktive som vil prøve en ny løpedistanse.
- Kalkulatoren er beregnet på det aerobe utholdenhetssystemet der oksygenet er energikilden. I distanser fra 1500 meter til maraton er det i stor grad de samme prosessene som gjelder – en 1500 meters-løper kan med litt spesialtrening bli en god maratonløper og motsatt. Derfor fungerer denne kalkulatoren, hevder han.
Melkesyre ødelegger
Topptrente idrettsutøvere har som oftest stålkontroll på hvilket tempo de skal velge, men mange mosjonister har ikke et like bevisst forhold til fart.
- Hvis man skal få noe ut av denne kalkulatoren må man passe på å gjøre ting riktig i forbindelse med en konkurranse. Har man for eksempel små energilagre må man fylle på underveis i konkurransen for at det ikke blir mer over på fettforbrenningen. Da går farten ned, sier Sandbakk.
Åpner man for fort kan man pådra seg melkesyre. Da er det heller ikke enkelt å holde det jevne gode tempoet.
-Med lave ph-verdier i musklene (mye melkesyre) fungerer ikke det aerobe systemet like godt. Å velge riktig åpningsfart kan være vanskelig, men denne kalkulatoren hjelper på veien, sier Øyvind Sandbakk
Det er dr. Robert Bruce, forsker ved University of Washington, Seattle, som har laget kalkulatoren.
Her kan du beregne din konkurransefart
Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.