– Mosjonister på de fleste nivåer vil ha stort utbytte av teknikktrening, sier Thomas Losnegard (30).
Stipendiaten ved Norges idrettshøgskole (NIH) er spesialist på fysisk prestasjonsevne for langrennsløpere, og har utarbeidet en arbeidskravsanalyse for skimosjonister for DNs lesere. Den viser at han likestiller teknikk med kondisjon og utholdenhet.
Styrke kommer langt bak i leksen.
– For å prestere best mulig, eller bare for å få en bedre opplevelse på ski, bør mosjonister trene mer teknikk og mindre styrke og kraft. Selv eliteløpere jobber masse med basisøvelser som å gå uten staver og studere sine egne posisjoner foran speilet.
Sparer ti prosent
Han har i studier utført på NIH sett at det kan skille 20 prosent i arbeidsøkonomi mellom langrennsløpere.
– Ved å gå fra relativt dårlig til relativt bra teknikk, kan man grovt anta opptil ti prosent forbedring i prestasjonen. Du vil spare 30 minutter hvis du går et renn på fem timer, som for eksempel i Birkebeinerrennet.
For klasse M50 i fjorårets Birkebeinerrenn betyr det 270 plasser på resultatlisten.
– Er teknikkurs nødvendig?
– Nei, man kan gjøre mye av grovjobben selv. Å gå uten staver er knallgod teknikktrening. Enten kommer du deg fremover, eller så rikker du deg knapt av flekken. Begynn på relativt flatt terreng for så å utfordre deg i brattere bakker. Etterhvert som det blir lettere å gå uten staver, er teknikken din kraftig forbedret. Det trenger du ingen til å fortelle deg, mener Losnegard som selv har vært trener.
Les også: - Birken er nærmest blitt et skjellsord
Styrke for de beste
For løpere som er sterke i de tre viktigste arbeidskravene, teknikk, utholdenhet og kondisjon, kan maksimal styrke gi stor forbedring.
– Da bør man legge inn to økter i uken med maksimal styrke. I tillegg bør personer som er svake prioritere styrke.
Ekspertrådene som hjelper deg
Hva er god teknikk? Og hvordan forbedre den?
Steinar Mundal (60) teknikktrener på landslaget:
– God teknikk er å gå fort på ski, men samtidig være avslappet. Bruk minst mulig krefter men oppnå høyest mulig fart. Jeg tror også god teknikk handler mye om å være trygg på den teknikken du selv har.
– Gå mye uten staver. Og bruk «apemetoden» – gå bak noen som går godt på ski, det gjør vi fortsatt på landslagsnivå.
Trude Dybendahl (46) tidligere toppløper, driver nå langrennskurs:
– God teknikk er en opplevelse. Det å kjenne på hva kroppen gjør i det terrenget du går i. Optimal balanse, optimal tyngdeoverføring og et kraftfullt fraspark. – Å gå bak noen med god teknikk hjelper, men det viktigste du gjør er å være bevisst på hvilke kroppsdeler du bør gjøre en justering på.
Inge Bråthen (63) tidligere landslagstrener og kursholder:
– Den teknikken som passer der og da for de gjeldene forholdene. Jeg tror vi må litt bort fra den ensidige definisjonen av hva som er god langrennsteknikk, og heller være flinkere til å tilpasse teknikk etter ski og føre, ikke motsatt. Justyna Kowalczyks småløping i motbakker blir vel ikke sett på som god teknikk, men hun går fra samtlige for det.
– Da må man være flink til å gå på ski i alle forhold og utvikle en mer situasjonsbetinget teknikk enn det mange har i dag. Det finnes mange måter å gå fort på ski på, lek dere fram på ulike forhold.
Les også:
<b>Derfor vraker han Birken </b>
<b>Anbefaler beinharde testrenn</b>
<b>Lover rask formstigning på 7 uker</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.