Skader, travle dager eller dårlig motivasjon kan sette en stopper for treningen. Har du vanligvis en aktiv livsstil, vil oppholdet gjerne kunne gi deg noen kilo ekstra. Magasinet Runners World har laget en liste over tiltak du kan sette i gang for å begrense forfallet.

1. Fjern baderomsvekten.
Når du trener regelmessig kan det være greit å sjekke vekten en gang i uken for å ha kontroll. Men når du har fri eller ikke får trent kan det være lurt å unngå baderomsvekten. Vekten varierer i løpet av dagen avhengig av hva du drikker og hvordan maten du spiser er satt sammen. Om du blir frustrert av å se vektendringene gjør du lurt i å fjerne hele baderomsvekten.

2. Gi deg selv ikke-spiselige gaver.
Istedenfor å belønne deg selv med mat, selv om det er sukkerfritt, fettfritt eller ikke inneholder kalorier, kan du heller gi deg noe som varer. Kjøp deg noen nye klær, møt venner, få en ny bok eller last ned litt ny musikk.

3. Beveg deg!
Lett aktivitet hindrer kroppen fra å stivne og bli sår. Om du har mulighet vil enkle tilpassede øvelser som ikke påvirker eventuelle skader være bra for å opprettholde formen. Til og med enkle turer i nabolaget vil svi av flere kalorier enn om du sitter i sofaen. Ta alle de mulighetene du får i løpet av dagen: Gå trapper istedenfor å bruke heisen, kjør lengst inn på parkeringsplassen og gå istedenfor å bruke bilen når du kan. Og har du et stressbrudd? Hopp i bassenget. Den skånsomme treningen vil forbrenne kalorier.

4. Kutt kalorier.
Hvis du ikke trener like mye som du gjør til vanlig vil du nødvendigvis forbrenne færre kalorier. Det betyr at du må kutte ned inntaket. Før du forsyner deg gang nummer to kan du spørre deg selv: Er jeg egentlig sulten?

5. Ikke spis følelsene dine.
Veldig ofte spiser vi selv om vi ikke er sultne. Av kjedsomhet, stress, nedstemthet eller fordi vi har en eller annen ubehagelig følelse. Finn heller andre aktiviteter å erstatte disse følelsene med som ikke gir deg de ekstra kiloene. Gå ut, strikk, gjør hagearbeid, skriv et brev, ring en venn, hør på musikk eller bare gå ut fra kjøkkenet for å fjerne deg fra maten.

6. Mindre porsjoner.
Det er mulig å spise mindre uten at du merker så mye til det. Du kan for eksempel bruke mindre tallerkener. Vi fyller vanligvis opp tallerkenen like mye hver gang, og ved å bruke mindre tallerkener, vil du redusere porsjonene. Og spis rolig! Forskning viser at de som spiser rolig faktisk får i seg færre kalorier.

7. Lag en spiseplan og hold deg til den.
Det er mange måter å finne ut av hvor mange kalorier du trenger i løpet av en dag. Når du vet hvilket inntak du bør holde deg på, kan du starte å skrive ned alt du spiser og hvor mange kalorier det inneholder. På slutten av dagen kan du regne ut og se hvordan du ligger an. Om du går over planlagt inntak, kan du vurdere om du må gå deg en tur for å komme i null. Om du får stort underskudd kan det være lurt å legge til mer frukt og grønnsaker i kosten. Du vil ikke fjerne så mange kalorier at du går glipp av viktige til vektøkning. Men du kan gjøre noe med det.

Les mer på DN Aktiv:

<b>Svømte gjennom Oslomarka</b>

<b>Trening holder genene unge</b>

<b>Total treningstid viktigs</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.