- Det viktigste å tenke på er å ha en stolt posisjon hvor en fører hofta frem og ser frem og opp. Dette hindrer en "sittende" løpestilling, sier mellomdistanseløper og klinisk ernæringsfysiolog Ingvill Måkestad Bovim til DN.no

Hun mener de klassiske feilene blant mange som løper er at armer og bein ikke går i fartsretning. Se video om løpeteknikk lenger ned i saken.

Les også: «Løpeboom» skader mange

Svak kjernemuskulatur
- Dette skjer fordi man ikke er sterk nok i kjernemuskulaturen og at man ikke har fokus på teknikk, sier Bovim.

Derfor er det også viktig å være sterk i leggene for å tåle mye løping, mener den erfarne løperen.

- Vanlig tåhev, både med strakt og bøyd kne kan hjelpe deg her, sier hun.

Hvilke styrkeøvelser er viktig for å bli en bedre løper?

- Tåhev og generell styrke for kjernemuskulaturen. I tillegg til fleksibilitet for hofta. Den skal jo opp og frem når en løper fort, sier Bovim.

Les også: Tre viktige styrkeøvelser for løpere

 

Viktig med høy frekvens
Å løpe bra krever styrke uansett om du løper på tredemølle inne, på sti eller asfalt ute, på flatmark eller oppover bakker.

- Det er også viktig at man ikke har for treg frekvens. Det kan føre til at man setter foten foran seg istedenfor under kroppen, og man får et stem, som kan gjøre at en løper saktere, sier Bovim, som har løpt siden hun var fire år, og er norgesrekordholder på 800 meter.

- Det har vært mye trening i 15 år. Det tar lang tid å få ut sitt potensial. En må trene mye på det en skal bli god til, sier proffløperen.

For å komme i gang med bedre løpeteknikk, anbefaler Bovim å starte rolig.

- Det som er litt skummelt med løping, er at man på våren får en slik boost at mange blir skadet, uttalte hun til DN Aktiv forrige uke.

Bedre løpsfølelse
- Start forsiktig. Løp 2 økter per uke i to uker, øk så til 3 de neste to ukene, og så 4 etter 2 økter. Dersom dette er målet. Varier mellom rolige løpeturer og intervaller. Motbakkeintervaller kan være flotte med tanke på at det er skånsomt for knær og kropp. Farten er ikke så høy, men det er pulsen, sier Bovim.

Proffløperen mener enda flere bør snøre på seg joggeskoene og komme seg ut. Hun mener mange vil klare å hente frem en bedre løpsfølelse.

- Alle kan løpe mer effektivt. Det er ikke sånn at man er født med en løpeteknikk og at man så må løpe slik resten av livet. Ved å jobbe med noen arbeidsoppgaver på trening, kan man lære seg å løpe mer effektivt. Da kommer også en bedre løpsfølelse og man kan løpe fortere på den distansen en trener på, sier hun.

DN Aktiv har tidligere snakket med mellomdistanseløper Henrik Nordtug om løpeteknikk. Her viser han hvordan du kan effektivisere løpsstilen din.



- Bare tull
En av Norges desidert raskeste langdistanseløpere, Øystein Sylta, mener ikke løpeteknikk er spesielt avgjørende.

- Jeg mener den kun utgjør fem prosent - det er kondisjonen som er avgjørende for hvor fort du løper, uttalte Sylta til DN Aktiv ifjor.

- Å tro at ved å løpe annerledes så blir man raskere, er bare tull. Teknikken har ingenting å si. Tren kondisjon og løp mye - det gir fremgang, uttalte han.

Les flere saker på DN Aktiv

Superform på 50 dager

Mølleøkter for alle nivåer

«Løpeboom» skader mange

Tar løpebølgen helt ut

Har du vondt noe sted når du løper? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.