Dagens Næringsliv har stilt to spørsmål til ekspertene:
1. Hva er din beste smøreopplevelse?
2. Hva er dine beste smøretips?
Her er svarene de ga:
Knut Nystad, sjefsmører for det norske landslaget i langrenn.:
1.- Enkeltopplevelse? Jeg synes vi er kjempegode hele tiden jeg! Det er en god opplevelse når smøringen klaffer og det skjer jo ofte for min del. Men skal jeg trekke frem et renn så blir det Val di femme, under Tour de Ski i år. På nest siste etappe, klassisk, Petter (Northug) lå vel som rundt nummer 10-12 på toppen av bakken også tok han alle på sprinten og vant hele rennet og alle bonussekundene. Det var det den dagen som står frem i denne sesongen.
2. - Det beste smøretipset jeg kan gi er at folk er for dårlige til å gjøre grunnarbeidet. Tips én, bruk sandpapir på bunnen og smelt inn en grunnsmøring på toppen av det. Da sitter smøring mye lenger og man får en bedre opplevelse. De fleste finner jo dagens smøring helt greit, problemet er at bare at den går av i det de forlater parkeringsplassen. Bygg alltid opp fra bunnen av!
Trude Dybendahl, tidligere eliteløper:
1. - Da jeg hadde is nok i magen til å gå bort fra smørerne og smørebasen i et World Cup-renn, løpe tilbake til smørebua, dra av voksen, for så å legge på ny smøring igjen, stille til start med utestede ski og vinne rennet.
Hva la du på?
- Den gangen var det ikke VR55, så det var nok en lilla. Jeg hadde myke ski og det var sent på sesongen, sola tok bra. Smørerne la på mykere og mykere smøring. Jeg kjente at jeg mistet flyten, også hadde ingen hadde skrape med seg, så da snudde jeg på hælen og sprang tilbake til smøreboden. Det hadde ikke gått hvis jeg ikke kunne smøre «skia mine sjæl».
2. - Det må være for folk som ikke har zero-ski eller et eget par de kanskje bruker med tape, på rundt 0-føre, når det kom snø dagen før, og rett og slett ha litt sandpapir 100-120 i lomma og rubbe opp sålen litt med det. I konkurranser er jo sjelden rubbeområdet så bredt, men til trening og tur så kan det med å rubbe sålen gå fint både en og to dager etter at snøen har falt og det er våt snø. Da slipper jeg å legge på mykere voks hele tiden.
Bjørn Dæhlie, tidligere eliteløper:
1. - Jeg er veldig glad i å smøre med klister. Hvis du smører riktig er det utrolig hvilke opplevelse du kan ha på klisterføre. Man går sjelden så fort som på klisterføre, da er det god glid, samtidig kan du ha spikerfeste og går rett opp.
2. - Det folk gjør feil er å lese det som står på tuben, det står så mye feil der! La oss si at det er en dag med fantastisk fjellvær, temperaturen er fra to til fem-seks pluss, fint, tenker folk, ser i smørekofferten og legger på rødt klister. Det er da de gjør den store katastrofen. Før du legger på klisteret må du ta et lite sandpapir, grovt eller fint, og rubbe opp festesonen. Deretter må du smelte inn et lag blått klister. På landslagsnivå smeltet vi også inn et mellom lag med universal, så rødt toppen. Om du ikke tar deg tid til de minuttene det tar, slites smøring av etter tre kilometer.
Marit Mikkelsplass,tidligere eliteløper:
1. - Jeg har hatt flere nydelige påsketurer på skikkelig møkkaklisterføre uten klister. Noe av det råeste og morsomste som finnes er å rubbe skiene på slikt føre og suse fra alle som sliter med klister opp etter ørene. Alt du trenger å ha med deg er en liten sandpapirbit i lommen.
2. - Rubb skiene dine godt med sandpapir der hvor smøringen skal ligge slik at du kjenner at de er skikkelig rufsete under. Legg på et lag blå ekstra som du brenner inn. Da har du en god og slitesterk base å legge den dagsaktuelle smøringen på.
Erling Jevne, tidligere eliteløper
1.- Det må vel være femmila i Holmenkollen i 1996 det. Da hadde jeg fått et nytt skipar som hadde alle egenskaper som skulle til, også hadde jeg den smøringa som skulle til, og den dagen var det veldige smøreforskjeller. Det var kommet en del nysnø, og det var vel en kuldegrad eller to fra start. Vi valgte tørrvoks fremfor klister i alle fall.
2. - Det beste smøretipset må være at en skal gjøre det så enkelt som mulig. Hvis du skal gå renn så bruk noe du er kjent med, ikke prøv på noe nytt den dagen. Det florerer jo av merker der ute, gjør deg godt kjent med ett merke og hold deg til det.
Også er det veldig viktig å bruke sandpapir på sålen før man legger på smøring for dagens skitur, hvis ikke blir alt borte på ti minutter.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Slik blir du bedre i skøyting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.