- I oppkjøringen må du gjøre noen endringer i treningen, tenke smart ernæringsmessig, få nok søvn og hvile, og samle mest mulig overskudd, sier Trude Dybendahl.
- Det hjelper lite hvor bra du har gjort de treningsmessige endringene hvis du slurver nå. Spesielt uken før rennet er dette faktorer som kan være helt avgjørende, sier den tidligere toppløperen som har åtte verdenscupseiere, tre OL-medaljer og seks VM-medaljer.
Hun advarer mot å gå i den klassiske «Birken-fella» i ukene før rennstart, og anbefaler løperne å være veldig bevisst på hva man spiser og drikker.
– Ikke hvil deg i form. Gjennomfør alle øktene som du vanligvis gjør, men halver gjerne lengden og mengden på øktene. Og tenk over hva du spiser og drikker, sier Dybendahl.
Hun advarer spesielt mot alkohol i oppkjøringen:
- Mye alkohol fører ofte til sene kvelder. Lite søvn fungerer svært dårlig for neste dags innsats, og ikke minst for restitusjonen. Mer enn et par glass alkohol sløver også sansene. Skal man prestere på trening, trenger man høy grad av tilstedeværelse for å kunne ta de rette avgjørelsene, både under treningsøkten og gjennom dagen, sier Dybendahl.
Hver gang man slurver med ernæringen eller drikker for mye alkohol, fjerner man seg fra det optimale, understreker Dybendahl.
Her er hennes oppskrift på mat og drikke på selve renndagen:
- Spis en god frokost, helst med mye karbohydrater og lite fett. Få i deg mye væske, både før og under rennet. Det er viktig å begynne tidlig i rennet og fylle på med væske jevnlig underveis. Første drikkestasjon kommer egentlig litt sent. Har du tenkt å gå veldig lenge, kan det også være greit å få i seg litt rosiner, banan, og tørket frukt- og nøtteblanding, sier Trude Dybendahl.
Avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet er glad for Trude Dydendahls engasjement og advarsler om alkohol,
- Vi vet at alkohol har innvirkning på trening og fysiske prestasjoner, men det er vanskelig å si eksakt hvor mange dager før et renn man skal holde seg helt unna for å være på den sikre siden. Men vil du yte maksimalt, så er det lurest å la være og drikke fra nå og inn mot rennet, sier Hafstad.
- Er det skadelig å trene dagen derpå?
- Skadelig er det vel ikke, men alkohol dehydrerer kroppen og reduserer dermed effekten og kvaliteten på treningen.
Fakta om alkohol og trening:
Akutte fysiologiske effekter av alkohol som har betydning for trening og prestasjon:
1) Væskebalanse: Dehydrering og tap av væske på grunn av alkoholens hemmende virkning på antidiuretisk hormon med dertil økt urinutskillelse. Dette gjelder både før, under og etter aktivitet.
2) Hjernen og nervefunksjoner: dårligere balanse og koordinasjon, svekket reaksjonsevne og konsentrasjonsevne
3) Metabolske funksjoner: hemmer fettoksidasjon og fører dermed til redusert fettforbrenning spesielt etter måltider og resulterer i akkumulering av fett rundt magen, hemmer glukolysen og gir dermed redusert energitilgjengelighet i forbindelse med harde kortvarige maksimalytelser, hemmer glukoneogenesen i lever og kan bidra til redusert energitilgjengelighet på langvarige utholdenhetsøkter.
Kilde: Helsedirektoratet
Les flere treningssaker på DN Aktiv
<a href="http://www.dn.no/dnaktiv/"><b>- Ingen sympati med østlendinger og trøndere</b></a>
<b>- Trener råskapen min</b>
<b>Jakter veltrent x-formet kropp</b>
<b>Gikk på en kjempesmell </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.