God styrke i kroppens mukulatur er viktig for en sunn kropp. Likevel ender halvparten av dem som starter med trening på treningssenter med smerter og ubehag etter å ha satt seg overambisiøse mål.
Det viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Norsk Osteopat Forbund tidligere i år.
- Vi opplever hvert år at mange kommer til oss med belastningsskader etter treningsoppstart i januar. Mange blir for ambisiøse når de skal begynne å løpe eller løfte vekter, og ender opp med å påføre seg mer smerte og ubehag enn treningsglede, sa Helge Skåtun, osteopat og leder i Norsk Osteopat Forbund til DN Aktiv den gang.
Les: Klinker til etter nyttår - trener på seg skader
Anerkjente Harvard Medical School anbefaler noen retningslinjer for å unngå skader, og for å holde treningen igang.
- Varm alltid opp og kjøl deg riktig ned.
- Gjør øvelser på riktig måte for å unngå skader og maksimere gevinst. Ta gjerne en klasse eller bruk en profesjonell personlig trener.
- Pust ut når du løfter eller presser, og pust inn mens du sakte slipper belastningen eller vekten. Aldri hold pusten mens du anstrenger deg. Det kan øke blodtrykket betraktelig, og kan være risikabelt for folk med hjerte-og karsykdommer.
- Ikke lås ledd. Ha alltid en liten bøy i knærne og albuene når du retter ut ben og armer.
- Ikke vær så ivrig etter å oppnå resultater at du risikerer å skade deg selv ved å trene for hardt, som å trene for lenge eller velge for mye vekt. Og husk at det er viktig å la musklenehvile i minst 48 timer mellom styrketreningsøkter.
- Hvis du har vært syk, bør du gi deg selv en eller to dager fri etter at du har blitt frisk. Dersom du var syk i en lengre periode, kan du kanskje bruke lettere vekter eller mindre motstand når du først gjenopptar treningen.
- Styrkeøvelser skal ikke forårsake smerte når du gjennomfører dem. Dersom en øvelse eller bevegelse forårsaker betydelig smerte, slutt å gjøre den. Velg et sett med øvelser som føles greit å gjennomføre. Over tid, kan du prøve å gradvis utvide med flere øvelser.
- Lytt til kroppen og kutt ned på belastningen om du ikke er i stand til å fullføre en rekke øvelser eller en treningsøkt, ikke kan snakke mens du trener, føler deg svimmel etter en økt, føler seg trøtt på dagtid, eller lider av leddsmerter etter en økt.
Skåtun mener mange må beskyttes mot seg selv og sin egen iver etter å nå sine treningsmål. Dette ansvaret ligger først og fremst hos den enkelte, men både treningsinstruktører og personlige trenere har mer å tjene på å ta hensyn til hvilken form folk er i, fremfor alltid å oppfordre til å «gi alt».
«Løpeboom» skader mange
Dette skjer dagen etter en hard økt
Inaktivitet dødligere enn røyking (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.