Jakten etter de perfekte skiene tar helt av og turen kan bli bli ødelagt. ”Det enkle er ofte det beste” – gjelder også for skismøring.
Men det eneorme utvalget av skismørning gjør det lett å smøre seg helt bort
Vrient mars-føre
-Hvordan blir Birken-føret i år?
- I midten av mars har man den samme problemstillingen som de aktive møter i Mellom-Europa. Der er det ofte sånn at akkurat klokken 11 så går det over fra voks til klister, sier Leif Torgersen Axell, seniorforsker i Swix og mangeårig birkebeiner.
- Jo lenger utover våren du kommer, desto større forskjeller er det mellom morgen- og middagstemperatur, og ikke minst eksponeringen i delene av løypa som er direkte soleksponert. Her får man et helt annet føre enn i skyggepartiene, sier Torgersen Axell.
- Men dette er også litt av sjarmen med Birken, legger han kjapt til.
- Mår man bare akseptere at man ikke får helt perfekte ski under Birkebeinerrennet?
- Hvis det er dårlig forhold med nullføre eller varmere, og gjerne litt fallende snø, så bør man gå for en kompromissløsning, at man for eksempel legger et tynt lag klister i bånn og dekker med tørrvoks. Da vil du ha jevnt dårlige ski hele veien, men det vil ikke være noe krise. Og så har man jo zero-ski som kan brukes, sier Leif Torgersen Axell.
Unngå glatte ski
Flere eliteløperne velger god glid fremfor godt feste. Men dette er garvede eliteløpere, med armstyrke fjernt fra vanlige løpere. Torgersen Axell anbefaler godt feste.
- Ikke gå på glatte ski. Det er skummelt. Du har de lange slake motbakkene og hvis du ikke greier å gå ledig der, brenner du lyset. Det gjelder å gli ordentlig ut og ikke måtte behøve å låse frasparkene. Du har sekken i tillegg. Du må ha feste. Balansegangen er vanskelig, understreker han.
- Da skal man vel tro at et tykkere lag klister, eventuelt tykkere lag voks er det lureste?
- Nei. Vær forsiktig med påføring av voks og klister - spesielt med klister. Mange kliner på altfor mye. Hvis du har et riktig klister skal ikke det ligge å flyte på sidekanter og sånn. Det skal være jevne tynne lag.
Taper mye
Forskeren mener man kan tape ganske mye tid på å legge på et litt for tykt lag med klister.
- Ned fra Sjusjøen er det jo tross alt 40-50 minutter med utfor for de fleste, og der kan det gå minutter. Det mest irriterende er når folk kommer susende forbi deg. Du er sliten og du får en ekstra psykisk knekk. Det er det kjipeste med Birken. Du er sjelden alene, og har du dårlige ski blir det veldig synlig.
Under VM i Oslo fikk skiinteresserte se svensker og flere andre nasjoner slite på vanskelig, nærmest melete snø. Nordmennene hadde knallski hele mesterskapet. Leif Torgersen Axell var med å testet ski for Swix.
- Ble det benyttet nye vidunderprodukter under ski-VM?
- Det utvikles nye produkter hele tiden. Noe fungerer - noe ikke. Det viktigste er at alt stemmer. Spenn på skiene, struktur og riktige produkter.
- Det man kan si er at fluorkarboner er et ekstremt vannavstøtende stoff og i World-Cup uansett disiplin, langrenn, hopp, alpint, skiskyting - er det bare unntaksvis at det ikke blir brukt en form for pulver.
- Hvor mye betyr pulver i Birkebeinerrennet?
- Er det nullføre eller varmere og i tillegg smuss i snøen er det rått parti hvis du ikke bruker pulver (fluorcarbon). Blir det en kald dag under Birken (-15) spiller det ikke så stor rolle.
Flytende topping
De senere årene har man også tatt i bruk flytende topping. Under VM-femmila der utøverne kan bytte ski underveis, er det ofte slik flytende topping som blir lagt på.
- Dette slites raskere enn innvarmet pulver. Pålegging gjøres med fiberlene eller annen fille. Man gnir det inn og lar det tørke. Deretter anbefaler vi å bruke rotorbørste for mest mulig friksjon, sier Torgersen Axell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.