Jeg er alenemor for to tenåringer, og jeg merker det sosiale presset hver eneste dag: Om å kjøre til fotballtrening, om å se på kamper og turneringer; om å se på treninger , om å stille på foreldremøter, i skolekafeen, på dugnad, idrettslagets dugnad, vaffelsteking, teater, loppemarked, FAU, loddsalg, skolekonsert, internasjonal dag, 17. mai-forberedelser¿.
Vi foreldre glir fra stevne til stevne, møte til møte, aktivitet til aktivitet: Ansvarsfulle, ordentlige, velmenende ¿ og aldeles utslitte. I tillegg krever jobben 100 prosent.
Samtidig klager vi over at livet er for travelt, at dagene ikke går opp, at tidsklemmen tar oss. Det er fint å følge barna på kamp en gang i blant, for all del. Det er fint å ta ansvar, å bli kjent med de andre foreldrene og følge med på hva som skjer.
Men alt med måte. Barn trenger frihet og tillit. Da vil de voksne få det bedre også. Da barna mine var fire og seks år gikk de begge på turn. Foreldrene fikk ikke lov å være i gymsalen under treningen. Jeg stakk alltid ut på en løpetur i den anledning. Uansett vær. Jeg var helt fri .Ingen hender og armer som ble dratt i. Det var utrolig deilg. Jeg elsket det.
Da jeg kom tilbake satt foreldrene inne i garderoben, noen på gulvet og noen satt i gangen og ventet. Jeg inviterte flere foreldre til å være med å løpe. Men svaret jeg fikk var "sliten etter jobb..."
Jeg garanterte alle at de ville få mer energi etter en treningsøkt. Men det hjalp lite. Det finnes tusenvis av unnskyldninger for ikke å trene
Jeg har ikke tid. Jeg føler meg sliten¿ Tar det igjen senere. I dag fortjener jeg å slappe av. Sist jeg trente fikk jeg vondt. Utsetter til neste uke osv.
I 2007 startet jeg med løpetrening for fotballaget til sønnen min. Vi begynte med 30 minutter der vi varmet opp, løp intervaller og avsluttet med spensttrening. Nå er guttene 15 år og vi trener en time hver uke med løp, intervaller, spenst og styrke. I starten kom de fleste rett fra middagsbordet, og hadde store problemer med å løpe. Jeg måtte fortelle dem at de måtte stå over middagen til etter trening. Jeg måtte også fortelle foreldrene at barna deres ikke må spise middag rett før trening. Jeg sa de kunne komme selv og prøve å løpe intervaller med middag i magen¿ Jeg husker selv som barn hvor forferdelig det var å være i aktivitet rett etter middag. Siden mine barn og jeg er aktive så spiser vi heller et lett måltid i 16-tiden. Veldig mange stresser med å lage middag, hiver i seg middagen for så å rekke treningen..og da smaker ikke maten like godt heller. Og treningen blir ikke gøy... Det blir som oftest ikke middag i hverdagene før kl 21.00 hos oss. Da koser vi oss skikkelig og praten går rundt bordet.
Tidsklemmeløping krever liten planlegging. Det liker jeg. Løping er enkelt i forhold til langrenn som krever mye utstyr. Løping kan man gjøre rett utenfor huset sitt og krever minimalt med utstyr. Ikke vuder om du skal trene, vurder hva du skal trene. Opp av sofaen og ut, løping er enkelt-terskelen blir høyere og høyere jo lengre du venter. Du angrer aldri på en treningsøkt etter den er gjennomført.
Konkurrer med deg selv. Ha det gøy, når økten er ferdig skal du alltid føle du kan løpe lenger. Slik holdes motivasjonen oppe.Sørg for gode sko.
Inntar tidsklemmen deg i hverdagen? Liten tid til trening?
Da mener jeg intervalltrening er løsningen for deg som ønsker best mulig utbytte av treningen på kortest mulig tid. Før hver intervalløkt er det viktig å varme godt opp. 10-15 minutter holder. Finn deg gjerne en slak motbakke over en distanse på 100-150 meter Løp 6-10 intervalldrag hvor du har fokus på å holde jevn fart hele veien. Pause mellom intervalldragene er å gå tilbake til utgangspunktet før neste drag.
Det er veldig viktig å jogge rolig ned etter intervalløkten.10 minutter nedjogg for å løse opp muskulaturen og hjelpe kroppen til å kvitte seg med slagstoffer og melkesyre. Avslutt med lett tøyning 10min.
Gradvis tilvenning både til mengde, intensitet og løpeunderlag er helt avgjørende for å holde seg skadefri når det gjelder løping. Varier og husk at rolig trening også er viktig. Er målet å forbedre kondisjon og øke løpskapasitet, bør en ligge på minium tre økter i uken. Dette kan for eksempel fordeles mellom en til to intervalløkter og en langkjøringsøkt.
Kirsten Maraton Melkevik (42) er en av landets beste langdistanseløpere.
Klubb: IL Gular
Trener: Leif Inge Tjelta
Sivilstatus: To barn
Yrke/stilling: fysioterapeut/Drevelin Aktiv
Kåret til Norges beste langdistanse løper (Gullskoen) i 2007 og 2008
Deltakelse i: EM, VM, og OL
Deltakelse i motbakkeløp: EM 3pl, VM 4pl
Personlige rekorder:
3000m 8,58(2008)
Halvmaraton 1.10(2008)
10000m 32,31(2008)
Maraton 2.29.12(2007) 2.29.39-(2008)
5000m 15.50(2007)
Flere treningsblogger:
Slik lurer du genene til å holde deg slank
Tren på å drikke mens du er sliten
Slik sjekker du forbrenningen din
Kunsten å løpe med «negativ splitt» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.