- Det er mange hensyn å ta når man skal justere sittestillingen på sykkelen, sier Lars Petter Stormo.
Den erfarne syklisten sykler for Team Oslo Sportslager, har flere topplasseringer i Birken samt seier i Norseman. Han tilbringer timevis på sykkelsetet hver eneste uke, og vet hva som skal til for å sitte godt.
- Alder og fysiske forutsetninger, eventuell skadebakgrunn og ambisjonsnivå er viktige faktorer å ta med i vurderingen når man stiller inn sykkelen. For en normal mosjonist må hovedpoenget være å sitte i en komfortabel posisjon, både for å forhindre skader og plager, men også for ikke å sitte i en ukomfortabel stilling slik at man bruker unødvendige krefter, sier han.
Individuelle tilpasninger
Setet først: Det bør være i mer eller mindre vannrett posisjon å gi en stabil og funksjonell plattform å jobbe fra.
- I forhold til setets høyde og setepinnens posisjon i lengderetningen finnes det flere formler og gode tips tilgjengelig. Men det er viktig å understreke at dette kun er generelle anbefalinger, og i det ligger det jo at det aldri vil ta utgangspunkt i akkurat deg og din situasjon, sier Stormo.
Den enkle huskeregelen for en grei setehøyde er å ha et normalt utstrakt ben med hælen hvilende på pedalen med pedalen stående rett ned.
- Dette vil gi et greit utgangspunkt for forfoten settes på pedalen ved normale tråkk. Om man kjenner at hoftene tipper fra side til side sitter du for høyt, for hoftene skal være vannrette og i ro, sier Stormo.
Om du vil ha kompliserte formler, kan du hente et målebånd og legge tunga rett i munnen.
- Innerbenlengde x 1,09 (lengde fra pedal til setetopp). En annen formel er innerbenlengde x 0,883 (lengde fra senter krank til setetopp). Men husk at dette er individuelt.
- Pass på ryggen
I forhold til høyde på styret er det i følge sykkeleksperten viktig å ta utgangspunkt i sin egen styrke, eventuell skadebakgrunn i forhold til nakke og rygg samt type sykling.
-Pass på ryggen. Styrehøyden bør være komfortabel, men ikke altfor høy i forhold til alle de negative konsekvensene det får i forhold til aerodynamikk og "bike-handling". Kontroll og sving-grep i terrenget lider da på grunn av en bakoverlent vektfordeling. Stive armer er aldri bra, og man bør ha lave skuldre og en liten knekk i albuen for å ha bedre kontroll og unngå stive skuldre, sier Stormo.
Han sier også at det er en gammel myte at navet på fordekket skal ”bli borte” bak styret i sittende posisjon.
- Det vil i veldig mange tilfeller gi feil innstilling. Det kan for en del typer sykler gi en slags pekepinn i forhold til sittestilling og vektfordeling, men også her er det viktig å ta utgangspunkt i skadebakgrunn, fysiske forutsetninger og andre ting. Her bør en kompetent sykkelbutikk kunne gi gode innspill i den enkeltes tilfelle.
Mer kraft
Om du har setet langt fremme vil det kunne gi mer kraft og trøkk ned i pedalene. Men ikke alltid.
- Den generelle regelen er at når pedalarmene er vannrette og tåballen er over pedalakslingen, skal det være en loddlinje fra det fremre kneet og ned gjennom pedalakslingen. Et sete som er noe lengre fremover kan gi mer kraft og trøkk ned i pedalene, men da må du huske å kompensere med litt høyere setehøyde. Men samtidig kan det også gi feil balanse og vektfordeling i sykkelen, sier Stormo.
- Igjen er det avhengig av det enkelte tilfellet, blant annet med tanke på lengden på lår- og leggbein.
Økt effekt
I følge Stormo er det stort sett de samme reglene som gjelder for terrengsykling og landevei. Det eneste er at styret kan være noe lavere på landeveissykler på grunn av luftmotstanden.
- Sittestillingen må hele tiden sørge for best mulig kraftutnyttelse, ”bike-handling” og komfort. Det oppnås aller best gjennom en grundig analyse hos en profesjonell sykkeltilpasser eller butikk.
For en perfekt innstilt sykkel kan nemlig gjøre et ganske stort utslag på sluttiden.
- Mange leverandører av profesjonelt sykkel tilpasningsutstyr legger til grunn en økning på omlag 10% i effekt ved riktig innstilt sykkel. De aller fleste av Norges beste syklister får syklene spesialtilpasset, og stadig flere mosjonister ser fordelen av dette, sier Stormo.
Trening som sikrer sunn og sterk alderdom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.