Kampen om det raskeste skisporet fikk en blodig utgang for 33 år gamle Martin Haanes under fjorårets Holmenkollen Skimaraton.
Det var kamp om posisjonen inn i en fiskebensbakke. Haanes tråkket på skiene til en deltager som prøvde å gå forbi.
– Vedkommende ble hindret fra å passere meg og måtte legge seg bak meg i løypen. Det var ikke plass til å gå forbi. Jeg hørte først høylytte kommentarer før det hugg til i leggen min. Det var ikke spesielt vondt på grunn av alt adrenalinet.
Han så blodet fosset fra leggen og fikk stoppet en kompis og bundet et skjerf rundt det dype såret. Etter en stund ble han fraktet til legevakten på Hønefoss.
- Først seg selv - så seg selv igjen
- Denne form for oppførsel har ikke noe i skisporet å gjøre, og er et brudd på alle regler om god sportsånd, sier Haanes som likevel ikke er overrasket over å ha blitt stukket ned under et skirenn.
- Det viser jo hvor høy temperaturen er under vanlige turrenn. Folk tror dem er verdensmestre. Spesielt er dette synlig i Marcialonga der nordmennene skiller seg ut. Det er litt først seg selv og så seg selv igjen. Mens for eksempel italienerne tar det mer som en opplevelse.
Haanes vurderte å anmelde stavmannen for legemsbeskadigelse etter at flere vitner hadde reagert på stikket. Men etter noen dager ringte personen og beklaget og episoden er glemt.
– Nå klarer jeg ikke annet enn å le av det hele. Langrenn er så populært og betyr enormt mye for mange. Men det har jo gått rett i hodet på enkelte. Vi er tross alt ikke annet enn hobbymosjonister, sier Haanes.
Sendte inn treningsdagbok
Turrenn betyr enormt for mange. Da startlistene til Holmenkollen Skimaraton ble lagt ut på nett, kokte det i innboksen til arrangørene i Skiforeningen.
– Vi har hatt storm av henvendelser fra personer som mener de har havnet i feil pulje. Flesteparten mener de er bedre enn en eller annen man slo i et skirenn nylig, sier aktivitetsansvarlig Ole-Kristian Sørland.
Noen drar det lengre: En deltager sendte inn sin egen treningsdagbok. Vedkommende mente den talte for seg selv og at han burde flyttes opp i en bedre startpulje.
– Ut fra email vi får tilsendt virker det som folk hamrer i tastaturet av ren frustrasjon. En person skrev med fet skrift og store bokstaver at han overhodet ikke hørte hjemme i puljen han var satt opp i, og ikke ville stille til start om han ikke ble flyttet opp.
– Det er nesten så du får vondt i ørene. Vi skjønner budskapet, sier Sørland.
Løper over hverandre
Han er selv ivrig turløper og har flere flaue opplevelser.
– Jeg har stått ved inngangen til pulje én i Birkebeinerrennet. Det er nesten så du skammer deg over menneskeheten i slike situasjoner. Folk løper over andre som ligger nede og klarer ikke oppføre seg. Heldigvis er dette trekk vi som regel ser i de raskeste puljene, der enkeltpersoner kan skape dårlig stemning.
- Blant vanlige mosjonister er det bare fryd og gammen, sier han.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
- Glem puls og slit deg ut på langtur (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.