- Jeg løper like fort som jeg gjorde som 20-åring, sier Solveig Pedersen, tidligere landslagsutøver i langrenn, nå 46 år gammel trebarnsmor med en forkjærlighet for terrengløp.

Som ung konkurrerte hun både med ski og løpesko på bena, men da det viste seg at hun var god nok for landslaget i langrenn la hun løpesatsingen på is en stund. Da langrennskarrieren tok slutt og hun igjen snudde nesa mot Kristiansand og studier, ble hun samtidig dratt med i en terrengløpkarusell. Siden har hun vært hekta. Det har ført til flere topplasseringer, blant annet en NM-medalje i terrengløp for veteraner.

At årene går, har så langt ikke vært noen hemsko, snarere tvert imot.

Løyperekorder
– Jeg har satt nye løyperekorder hvert år, forteller Pedersen, som fortsatt synes det er spennende å se hvor langt hun kan nå. For to år siden sikret hun seg sølvmedalje i det 21 km lange Birkebeinerløpet. Ifjor ble hun syk og måtte stå over, i år stiller hun på nytt med ambisjoner om en plassering i eliteklassen. Om hun tror hun kan vinne?

– Det er kanskje litt drøyt å tro. Jeg er tross alt påmeldt i eliteklassen, og det kommer jo litt an på hvem som stiller. Men jeg skal prøve, dersom jeg er i et felt der jeg har sjansen.

 

Med tiden 1.24.08 var hun et drøyt minutt bak 2009-vinner Marte Kathrine Myhre (26). I et terrengløp som Birkebeinerløpet har vær og føreforhold mye å si. Mens forholdene var tørre og fine for to år siden var fjorårets løp preget av våte og gjørmete stier. Maratonløper Kirsten Marathon Melkevik (41) vant ifjor eliteklassen på 1.23.58, over to minutter foran sølvvinner Myhre.

Les også: lik tester du kondisen lik tester du kondisen

Varierer med rulleski
Pedersen, som har full jobb som leder av Kompetansesenteret for idrett i Agder (KIA) og driver eget rådgivningsfirma innen trening ved siden av, synes selv det er interessant at hun fortsatt klarer å holde et såpass høyt nivå.

– Jeg kunne vel vært moren til mange av dem som stiller opp i eliteklassen, ler hun.

– Hvor lenge kan man holde på tror du?

– Hvis du trener jevnt, frem til 50. Jeg har trent progressivt, med større barn kan jeg trene litt mer enn før, samtidig som jeg har mange års erf#229 og skjønner hva som er lurt å gjøre.

46-åringen tror det er smart å trene litt variert, selv tar hun et par turer på rulleski hver uke for å skåne bena litt. Antall økter varierer mellom 5–6 og opp mot 9 i uka, og for å få tid til det prioriteres trening som regel foran andre fritidssysler.

Lystbetont
– For meg er løping i skogen rekreasjon, og klarer jeg prioritere en til halvannen time gir det meg overskudd. Jeg har stor glede av selve treningen og gleder meg til hver tur. Når man kommer i såpass god form er det bare lystbetont å trene!

Skader har hun vært forskånet mot – bank i bordet, som hun sier og ler: Nå banker jeg.

– Det har vært litt småtterier dann og vann, men hvis jeg kjenner noe gjør jeg en liten justering, som for eksempel å velge myke stier fremfor grus, ta to dager etter hverandre på rulleski eller til og med legge inn en hviledag. Men det må jeg jobbe mye for å klare ...

Slik trener hun:

- Mellom 5 og 9 økter i uken.

- En konkurransedag og en intervalldag i uken fra påske til oktober. Resten er rolig trening. mye i sone 1

- Intervallene foregår i sone 3 og 4. Intervalldragene er gjerne 5X4 eller pyramideintervaller.

- Bakkedrag på 2 minutter

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>- Tredemølle mer effektivt enn løping ute</b>

<b>Slakter nordmenns løpeteknikk</b>

<b>Slik trener du styrke og løping i samme økt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb