Thomas Klovland (34) og Fredrik Rommen (34) er barndomskompisene som sammen har syklet fra Nordkapp til Lindesnes, gått på ski over Grønland og syklet Australia på langs. Nå har de to barn hver, jobb som eiendomsmeglere og da de begge hadde kjøpt seg stasjonsvogn tenkte de: vi må på tur igjen.

Ifjor høst svømte de fra Mylla nord i Oslomarka til Sognsvann. Denne strekningen er det mange som har gjennomført på ski og sykkel, men få har svømt. I løpet av to dager svømte de to henholdsvis 16 og seks kilometer av strekningen.

– Vi er begge vant med å kjøre treningsturer med litt lengde og er tidligere aktive skiløpere. Men teknisk sett er vi ikke gode til å svømme. Dette var slik sett et prosjekt for å bli bedre i vannet, sier Fredrik Rommen.

Av forberedelser var det ikke annet enn fem–seks turer i Sognsvann som skulle til.

– Er man vant med å trene ski, løp eller sykkel og liker lange turer, tror jeg det er grunnlag godt nok. Men du må være seig. Det er tøft å svømme langt, sier han.

 

Kan padles
Klovland påpeker at en ekspedisjon ikke trenger være så ekstrem.

– Denne turen er fantastisk å padle i kano, men vil man gjøre noe ekstra, anbefaler vi å svømme. Med enkle midler kan man forflytte seg effektivt og naturopplevelsen blir en helt annen. Dette er en super måte å bli kjent med de mange flotte områdene i marka på, sier han.

– Hvordan fraktet dere med mat og klær?

– I vanntett bag som vi festet til en ti meter lang strikk. Det fungerte utmerket. Vi merket nesten ikke bagasjen som vi hadde på slep.

Etter en full dag med svømming overnattet eventyrerne på Kikutstua ved Bjørnsjøen. Dagen etter svømte de videre retning Sognsvann, der de avsluttet helgeekspedisjonen nokså møre.

– Det er aktivitet på lav intensitet. Vi svømmer ikke fort når det er så langt. Men kroppen var utslitt. Svømming er suveren trening og turen var nydelig. Det er et avbrekk fra hverdagen og en annen aktivitetsform enn vi er vant med. For oss som er så glad i marka, var det i alle fall spennende

 

Vil prøve Østmarka
Nå venter en tilsvarende ekspedisjon gjennom Østmarka. Datoen er ikke satt.

– Vi må få planlagt den turen, og vi skal få det til i løpet av sommeren, sier Klovland.

Fredrik Rommen er opptatt av å gjøre noe han selv kommer til å huske.

– Den fysiske biten motiverer også selvfølgelig, følelsen av å mestre. Men det er disse turene jeg kommer til å ha med meg videre. Elglasagne og god rødvin på Kikut etter å ha svømt fra Mylla kommer jeg alltid til å huske.

Her er ruta: Mylla -Trantjern - Ølja - Tverrsjøen - Skvarvvatnet - Buvatn - Pershusvatnet - Aklangen - Katnosa - Sandungen - Hakloa - Kikutstua (overnatting) - Bjørnsjøen - Skjærsjøen - Store Åklungen - Lille Åklungen - Sognsvann



– Vi beklager selvfølgelig dette, og oppfordrer andre til å styre unna Skjærsjøen, sier Rommen.

Det gjennomføres regelmessig oppsyn med drikkevannet i marka. I 2012 ble det registrert 490 «sammenstøt».

– Dette er episoder der folk har slått seg ned i nærheten av drikkevann. Ved bading eller fisking blir vedkommende normalt anmeldt til politiet. Det er svært viktig at vannet som kommer til renseanlegget er renest mulig, sier Audun Sørsdal i Vann- og avløpsetaten.

Som markabruker skal du aldri være i tvil om du er i et område hvor restriksjoner gjelder. Det skal være tydelig skiltet hvor det ikke er tillat:

- å bade (gjelder også hunder,) fiske, pilke, ferdes med båt eller på annen måte forurense vannet.

- å slå seg ned (raste) nærmere enn 50 meter fra vann, bekker eller elver.

- å slå leir (overnatte) i åssidene ned mot vann, bekker og elver.