Målet er å komme så langt ned på firetallet som mulig, sier Stian Presterudstuen.
Fra nesten ikke å klare å reise seg fra sykesengen, har 35-åringen trent opp kroppen til å bli i så god skikk at han om to dager skal sykle det 94 kilometer lange Birkebeinerrittet over fjellet fra Rena til Lillehammer.
Da han var 15 år fikk Stian Presterudstuen påvist leversykdommen PSC (primær skleroserende cholangitt). For enkelte pasienter er levertransplantasjon eneste behandlingsmetode. Den aktive unggutten bestemte i samråd med sin familie og lege at han ville se hvordan han klarte seg uten operasjon.
Det gikk 20 år.
– Jeg fikk plutselig en alvorlig forverring av sykdommen. Etter utallige innleggelser toppet det seg med oppkast av blod, noe som er et svært dårlig tegn når man har en sykdom som jeg hadde.
Ventet 60 minutter
Noe måtte gjøres. Presterudstuen kontaktet legen på Gjøvik sykehus og ble straks sendt til Rikshospitalet for en siste utredning.
– Vi dro ned på Rikshospitalet og jeg ble satt på venteliste for å få ny lever, sier han.
Mot alle odds sto ikke 35-åringen formelt på den ventelisten mer enn 60 minutter. I jula 2008 fikk han organet som reddet livet hans.
– At det dukket opp en donor mens jeg var på sykehuset, det skal nesten ikke gå an, presiserer han.
Elsker tøff trening
Operasjonen tok ti timer og Presterudstuen våknet opp med ny lever og et liv uten smerter. 20 år med sterkt nedsatt helsetilstand, utallige sykehusbesøk og bekymringer var over.
– Det var først i tiden etter operasjonen jeg forsto hvor dårlig jeg var, og hvor godt det er å være ordentlig frisk. Opptreningstiden har vært lang og tøff, men samlet sett kun en gedigen opptur. Nå kan jeg løpe intervaller, forteller han og legger til:
– Det er så godt å løpe eller sykle seg ordentlig andpusten.
Styrket av trening
Totningen har vært opptatt av idrett hele livet. Han har spilt fotball i alle år og vært interessert i trening og fysisk aktivitet. For alvorlig syke, mener han det er helt avgjørende å være fysisk aktiv – hvis helsetilstanden tillater det.
– Man holder åpenbart sykdommen i sjakk. Men for meg har det viktigste kanskje vært at jeg har unngått en del bivirkninger fra medisinene jeg har gått på. Som for eksempel benskjørhet ved bruk av kortison. Samtidig stiller pasienter som har klart å trene mens de har vært alvorlig syke sterkere til operasjon og det som skjer etter et inngrep.
Holder foredrag
- Det er helt utrolig at Stian fikk lever etter å ha stått på listen kun en time. Det har ikke skjedd før, sier Øistein Hovde, seksjonsoverlege ved Sykehuset Innlandet HF Gjøvik.
Stian Presterudstuen var avhengig av ny lever for å kunne leve videre. Avhengig av en pasients – pluss/minus hans egen alder og vekt – brå død et eller annet sted i Skandinavia. Nå holder han, sammen med Hovde som har fulgt ham i alle år, foredrag om organdonasjon.
Sistnevnte understreker hvor viktig fysisk aktivitet er for personer med alvorlig sykdom og som i Presterudstuens tilfelle – må få operert et nytt organ inn i kroppen.
- Alt bedre enn sofaen
– Man må selvfølgelig bruke individuelt skjønn. Noen er så dårlige at de ikke orker å bevege seg. Men vi ser at det går bedre med dem som er i god form på forhånd, som har bra muskelmasse og hjertekapasitet. Etter et slikt voldsomt inngrep som en transplantasjon, er det viktig å bruke god tid på å trene seg opp, sier Hovde.
Hovde og Presterudstuens beste treningstips til alvorlig syke er enkelt:
– Alt hjelper. Alt er bedre enn sofaen, sier dem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.