Dunk!

Et gisp brer seg gjennom testlabben når Felix Breitschädel mister balansen og går i bakken på tredemøllen i kjelleren til Olympiatoppen i Oslo.

Møllen skrus av, men hjulene på rulleskiene hans fortsetter å snurre rundt og rundt i luften. Breitschädel, som er fagansvarlig for utstyr og teknologi ved Olympiatoppen, smiler og forsikrer alle om at det har gått bra.

– Jeg var så fokusert på ikke å ødelegge stavene at jeg ikke turte å ta meg for med dem, forklarer han med stavene hevet i været.

Måler krafttak

Skistavene han snakker om er en splitter ny prototyp utviklet i samarbeid med Ergotest Innovation i Porsgrunn.

Hver stav veier omkring 100 gram mer enn en «vanlig» skistav og er utstyrt med sensorer.

Sensorene måler blant annet hvor mye kraft skiløpere har når de staker. Håpet er at det nye analyseverktøyet skal gjøre de norske langrennsutøverne enda bedre.

– Dette er veldig ferskt. I sykkel finnes det kraftmåling i pedalene som måler hvor mange watt du bruker i et tråkk og hvor i tråkket du er sterkest. Vi forsøker å gjøre det samme med staking i langrenn, sier Breitschädel.

Sjekket OL-løypen fra sofaen

Breitschädels jobb er kort sagt å finne utstyr og løsninger som kan bidra til å gjøre de beste enda bedre.

Østerrikeren, som har doktorgrad i sportsteknologi, skreddersyr individuelle opplegg for utøvere innen flere ulike idretter.

Ifjor dro han blant annet til Rio i Brasil for å filme hele OL-løypen i terrengsykling med 360-kamera.

På den måten kunne Norges OL-håp, terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå, ved hjelp av VR-briller og mobil med videoopptaket, gjøre seg kjent med OL-løypen fra sofaen – lenge før hun stilte på startstreken i august i år.

Dette er kun ett eksempel på tekniske løsninger som vi i fremtiden vil se mer av, ifølge Breitschädel.

Amatørene tar etter

Mer datakraft, billigere roamingtjenester og mobilabonnement med så å si ubegrenset kapasitet, åpner for bruk av stadig mer avanserte og omfattende analyseverktøy også for mosjonister.

Den årlige listen over verdensomspennende treningstrender, som utarbeides av anerkjente American College of Sports Medicine, viser at teknologiske løsninger er i vinden som aldri før.

Undersøkelsen har vært gjennomført i ti år, og for første gang topper treningsteknologi listen.

Norge er det landet i verden som selger mest sportsutstyr per hode, ifølge Sporting Goods Intelligence (SGI). Ifjor kjøpte vi smartutstyr, for det meste aktivitetsmålere og smartklokker, for tilsammen én milliard kroner.

Breitschädel er ikke i tvil om at amatører i fremtiden vil benytte de samme verktøyene som proffene ved Olympiatoppen.

– Veldig mye av utviklingen skjer i toppidretten. Produsentene driver den fremover og tilbyr nye løsninger, men for oss må det være riktig, ellers bruker vi det ikke. Jeg har kvalitet i fokus, men det er viktig at verktøyene også er enkle å bruke. Løsninger som ikke når opp i den vurderingen forsvinner fra markedet, sier Breitschädel.

Spår pulsbeltedød

Pulsbeltet er det neste som sannsynligvis forsvinner, ifølge Olympiatoppens teknoekspert.

Om kort tid vil de fleste pulsklokker være utstyrt med lysmåling på baksiden av klokken, mener han.

Men observante treningsnerder har kanskje erfart at målere med slike lyssignaler i dag ikke gir like nøyaktig pulsmåling som de tradisjonelle beltene.

– Det jobbes med saken. Utfordringen er at vi har ulik mengde pigmenter og fett på kroppen – mange slike ting spiller inn. Det enkleste er å måle elektriske signaler, slik vi har gjort med pulsbeltet i 30 år. Lyssignalet har kun blitt forsket på i fire-fem år. Men konsumentene sier pulsbelte på yoga- eller gruppetime «ikke passer» der. De vil kun ha pulsklokken, sier Breitschädel.

 

Les også: Proffene bruker NTNU-teknologi

- Du blir sliten, men du blir ikke nødvendigvis bedre

Tren som verdens beste alpinister  

 

Se DNtv:

Disse seks øvelsene gjør deg rask på sykkel
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.