- Du putter bare fingeren din i kameraet på telefonen, så leser den av pulsen og forteller om du har normal eller ujevn hjerterytme, forteller professor Ki H Chon fra Worcester Polytecnic Institute i Massachusetts.

- Via telefonen kan du sende dine hjerterytmedata i en epost direkte til legen din og komme raskt til behandling, sier han.

Frivillige i Birken
Chon og hans kolleger har brukt fem år på å utvikle applikasjonen. Nå er de de i Norge for å teste den på løpere i Birkebeinerrennet. Seks frivillige har allerede meldt seg.

Målet er å lansere appen internasjonalt innen utgangen av året.

- Hjerteflimmer disponerer for hjertesykdom, men mange vet ikke at de har noe galt med hjerterytmen sin. En av tre som har hjerteflimmer oppdager det ikke, fordi symptomene ofte er små, sier Chos kollega, David D Mc Manus.

- Oppdages raskt
- Hjerteflimmer er et fenomen som kommer og går. Ved å teste seg rett etter en hard trening eller konkurranse, blir det lettere å oppdage enn gjennom et sjeldent legebesøk, sier han.

Risikogruppen er menn over 40 år.

- Godt trente personer med stort hjerte er utsatt. Våre data viser også at høye personer plages mer med ujevn hjerterytme enn lave. Stress er en annen faktor, sier Mc Manus.

De amerikanske legene eier appen sammen med Worcester Polytechnic Insitute og kommersielle aktører. De har stor tro på at den nye appen vil slå gjennom, både blant personer som trener mye og mennesker som vet at de er disponert for hjertesykdom.

- Om får år vil vi bruke mobiltelefonen til å sjekke helsen vår på en rekke områder, tror Ki H Chon.

Les også: Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt

Landslagsløper Martin Johnsrud Sundby slet med uregelmessig hjerterytme høsten 2011. Undersøkelser tyder på at atrieflimmer kan være vanligere blant topputøvere av utholdenhetsidretter som sykling og langrenn.

Eldre birkebeinere
Blant birkebeinere som er 65 år og eldre har 13,7 prosent svart at de har eller har opplevd atrieflimmer, viser tall fra Birkebeinerstudien.

- Bortsett fra ekstraslag, er atrieflimmer (forkammerflimmer) den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen. Vi antar at omkring en prosent av befolkningen har atrieflimmer, men forekomsten er svært ulik i ulike aldersgrupper. Hos yngre er atrieflimmer- og andre typer hjerterytmeforstyrrelser og hjertesykdom – sjelden, sa Marius Myrstad som er lege ved Diakonhjemmet sykehus, til DN i oktober

Fakta:
Hjerteflimmer er betegnelsen på alle hjerterytmeforstyrrelser, men den klart vanligste formen er det som på fagspråket kalles atrieflimmer. En regner med at minst 65.000 personer i Norge lider av atrieflimmer. Forekomsten øker med alderen, og er særlig plagsom for personer mellom 40 og 70 år. Over 80 år har ca 10% av befolkningen atrieflimmer. I de fleste tilfeller når noen snakker om hjerteflimmer, gjelder det atrieflimmer.

Kilde: Hjerteflimmer.no

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Sjekk den lave hvilepulsen! </b>

<b>Trener knallhardt - sliter med hjerterytmen</b>

<b>Birkebeinere lever lenger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.