Velstående og veltrent eller fet og fattig? Sjansen for å trene jevnlig ser iallfall ut til å øke proporsjonalt med tallet på lønnsslippen.

Senesterke næringslivsledere med merke i Birken er muligens en myte, men skal vi tro en undersøkelse Opinion Perduci har gjort på oppdrag fra Virke Trening er det en klar sammenheng mellom inntekt og trening.

Millioinntektene
I undersøkelsen er 1900 personer intervjuet om sitt forhold til trening. Svarene viser at de som tjener best også er de som trener mest. Av dem som har en årsinntekt på over én millioner kroner, svarer 69 prosent at de trener jevnlig. Blant dem som tjener under 600.000, svarer 49 prosent det samme.

– Både sosiokulturelle og sosioøkonomiske forhold spiller en rolle når det gjelder aktivitetsvaner, sier Anne Thidemann, bransjedirektør i Virke Trening.

Hun legger til at det er en svakhet ved Virkes undersøkelse at de ikke har definert hva som menes med å «trene jevnlig». Hun sier også at hun er noe overrasket over at såpass mange sier de trener såkalt jevnlig.

Selv om Thidemann tar høyde for at folk overrapporterer om egen innsats, rimer Virkes tall godt med det Erik Dahlen og hans kolleger i Norsk Monitor har funnet ut.

– Det er definitivt en sammenheng her, bekrefter Dahlen.

Norsk Monitors undersøkelser viser blant annet at de med høyere utdannelse, det vil si utdannelse på høyskole- eller universitetsnivå, er mer aktive enn de med liten eller ingen utdannelse. Dahlen påpeker at utdannelse og inntektsnivå gjerne henger sammen.

– Det er ingen tvil om at folk i høyere sosiale grupper har en høyere grad av fysisk aktivitet.

Birkebeinere tjener godt
Ved Høyskolen i Lillehammer ble det i 2011 publisert en undersøkelse der professor Rolf Rønningen forsøkte å kartlegge hva som karakteriserte den jevne Birkebeiner-deltageren. Svarene viste at også Birkebeineren, som stort sett er en mann, har høy inntekt. 77 prosent hadde også høyere utdannelse, ifølge forskning.no som refererte undersøkelsen.

Mer enn 18 prosent tjente over 800.000 kroner i året, og svært få tjente under 300.000 kroner. 20 prosent av de som deltok i Rønningens undersøkelse fikk forøvrig trene i arbeidstiden.

SSBs levekårsundersøkelse fra 2011 viste det samme bildet. Andelen som gikk på ski var dobbelt så stor blant personer med universitetsutdannelse, sammenlignet med personer med lavere utdannelse. 56 prosent av befolkningen som har universitetsutdannelse på fire år eller mer hadde vært på en lengre skitur de siste tolv månedene.

Blant personer med grunnskole var den tilsvarende andelen 19 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.