- Odds på to av tre er massivt og det lyder skremmende, sier studieforfatteren John T. Wilkins forsker ved Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Studien er publisert i siste utgave av The Journal of the American Medical Association (JAMA). Tallet forskerne har kommet frem til er dystre.
En gjennomsnittlig middelaldrende mann har 60 prosent risiko for å utvikle hjertesykdom. Selv menn uten noen av de fire risikofaktorene (diabetes, høyt blodtrykk, røyking, og unormale kolesterolverdier) hadde om lag 40 prosent risiko for hjerte-og karsykdommer en gang i løpet av livet.
Fulgte deltakere til siste slutt
Forskerne har fulgt fem store grupper med deltakere så lenge de levde. Selv om et stort antall av oss er i faresonen trenger du ikke deppe av den grunn.
Det er ikke nytt, du har garantert hørt det før, men det er mye du kan gjøre for din egen hjertehelse.
Mennene i studien som ikke hadde noen av risikofaktorene for hjertesykdom ( diabetes, høyt blodtrykk, røyking, og unormale kolesterolverdier) kunne utsette sitt første hjerteinfarkt, hjerneslag eller andre kardiovaskulær hendelser med opptil 14 år.
Les også: Lange hjerteslag - tidligere død
- For middelaldrende og yngre gutter, er nøkkelen å ta steg for steg for å avverge risikofaktorer før de blir et problem. Det er langt bedre enn å måtte behandle allerede høyt blodtrykk eller kolesterol, sier Dr. Wilkins.
Utsett sykdommen
- Hvis du gjør alt du kan for å opprettholde en så optimal risikoprofil som mulig, antyder disse resultatene ganske klart at du kommer til å leve mye lenger og mye sunnere enn hvis du ikke tenker på hjertehelsen i det hele tatt, legger han til.
Studieforfatterne har utarbeidet flere tips for god hjertehelse:
1. Tren regelmessig
2. Styr unna sukkerholdig brus (kun én colaboks daglig er forbundet med fare for høyere blodtrykk)
3. Reis deg opp! (Britiske forskere har analysert 15 tidligere studier og funnet at folk som bruker mye tid stillesittende har mer enn dobbelt så stor risiko for å utvikle type 2 diabetes som de som bruker minst mulig tid i ro)
4. Småspis nøtter i stedet for annet usunt. Det hjelper kolesterolet ditt.
5. Stump røyken.
God hjertetest
Forrige uke skrev DN Aktiv om en meget enkel måte å undersøke sin egen hjertehelse på. Pulsfalltesten sier mye om hvilken form du er i.
- Vi ser på hjertepasienter at mange bruker lang tid på å få opp pulsen under fysisk aktivitet. De har ofte forsinket pulsrespons på grunn av forstyrrelser i forbindelsen mellom nervesystemet og hjertet. Det samme skjer etter at de har oppnådd makspuls under trening. De bruker lang tid på å få pulsen ned igjen, sa forsker Trine Karlsen som anbefaler denne testen:
Etter et intervalldrag eller makspulstest måler du pulsen din umiddelbart, for deretter å stå i ro i ett minutt. Da måler du pulsen igjen og finner ut hvor mye den har falt.
- Faller ikke pulsen mer enn 12 slag er du i meget dårlig form, og det er kan være tegn på at noe er galt. Siden fall i puls etter hard fysisk belastning sier noe som prognosen for sykdom og død, vil jeg anbefaler å oppsøke lege og få utredet hjertet ditt hvis du opplever dette.
Hvor mye faller pulsen din?
Under 12 slag: Risikosone – oppsøk lege og få hjertet undersøkt
12-20: Dårlig-middels fysisk form. Bør trene mer.
20-30: God fysisk form.
30-40: Meget god fysisk form.
40 slag og mer: På høyde med godt trente idrettsutøvere
Redd for hjertet - dropper trening
Reddet livet til konkurrent i skiløypa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.