Tour de Ski er sesongen store mål. Det ligger mange millioner kroner i premiepotten.
Bakkedronningen
I fjor hanket Johaug inn 650.000 kroner på sin kanonavslutning i monsterbakken på tourens sist dag. Hun var desidert best i bakken, og avanserte fra femte til andreplass i sammendraget.
Mart Bjørgen var hjemme og forberedte seg til VM i Oslo, men i år er hun mer enn klar for Tour de Ski, og klar for å spe på formuen som ved siste liging i 2009 var 4,2 millioner kroner.
Therese Johaug hadde samme år en formue på drøyt 1 million kroner.
Ligningstallene for 2010 kommer fredag, og de vil trolig vise at skitoppene har økt sine formuer ganske pent.
Nå er det høydetrening som gjelder - for å samle røde blodlegemer.
Skidronningen Marit Bjørgen trives som plommen i egget i idylliske Val Senales. Der bor hun på 2000 meters høyde og trener på ski på rundt 3100 meters høyde.
Finne riktig intensitet
Bjørgen er ikke av dem som trives best i høyden treningsmessig sett, men i etterkant responderer hun bra. Det har de to siste jubelsesongene vært gode bevis på.
– Hva er det viktigste du har lært på disse 13 årene med høydetrening?
– Det er på hvilken intensitet jeg kan ligge. Du kan egentlig aldri gå sakte nok. Det har jeg lært, og jeg har heller aldri gått på noen smell i høyden, sier Bjørgen.
Bjørgen har ikke alltid gått fort i høyden, men likevel har det klaffet bra noen ganger.
– Jeg er ikke blant dem som takler høyden best, men likevel har jeg fått vist at jeg kan gå gode skirenn i høyden jeg også. Jeg har for eksempel vunnet i Davos.
– Det beste med høydetreningen er at jeg responderer så bra på den når jeg kommer ned i lavlandet.
Les mer: Lønnsfest for VM-heltene
Samle røde blodlegemer
– Hva er viktigst med denne samlingen?
– Det viktigste er å få gått på ski, men årsaken til at vi er her er for å samle røde blodlegemer.
Bjørgen liker fart, men landslagstrener Egil Kristiansen sier at han ikke har noen problemer med å stagge «Rognes-ekspressen».
– Hun begynner å gå god erf#229, og jeg slipper å minne henne på at hun ikke må gå for fort. Særlig i starten av et opphold er vi opptatt av å ta mange laktatmålinger, slik at vi unngår å gå i den fellen, sier landslagstreneren.
– Jo flere opphold i høyden. Jo bedre takler du også renn i høyden. Det er Marit et bevis på, mener Kristiansen.
Sotsji 2014
At OL i 2014 går i samme høyde som Davos (rundt 1500 meters høyde) er heller ikke uinteressant.
– Jeg har fått god respons i hvert eneste mesterskap i etterkant av et opphold i høyden. Slik håper jeg det blir i Sotsji også, sier Bjørgen.
Hun sliter ikke med å motivere seg selv om jubeldagene i Holmenkollen under VM på ski sist vinter er et tilbakelagt kapittel.
– Motivasjonen er aldri noe problem. Aldri. Jeg trives i lag med de andre jentene, og setter pris på at vi pusher hverandre framover. Slik kan også jeg utvikle meg som langrennsløper, sier hun.
- Fem beste
Therese Johaug ble verdensmester og vant sitt første verdenscuprenn i fjor. Hun regner ikke med at hun uten videre kan regne med å klatre til topps på seierspallen hele tiden.
– Det er små marginer og mange om beinet. Jeg må regne med tøff kamp mot lagvenninnene mine på det norske laget, sier Therese Johaug til NTB.
Målet er å stabilisere seg blant de fem beste, forteller hun.
Les mer: Heltent på monsterbakken
I en sesong uten mesterskap blir Tour de Ski det store målet, men Johaug kommer også til å satse litt ekstra i en del av verdenscuprennene, men totalseieren i verdenscupen tenker hun ikke på.
Sprinttrening
– Den største utfordringen min kommende vinter blir uten tvil Tour de Ski, og det er sprintetappene som blir bøygen, forteller hun.
Mye av treningen før årets sesong har vært lagt opp slik at hun skal bli en bedre sprinter.
– Det betyr at jeg har konsentrert meg på trening i lett terreng med høy fart i oppkjøringen til sesongen i år. Jeg har også lagt vekt på å forbedre teknikken, for skyvet mitt var ikke bra nok i fjor, legger hun til.
Hun vet at hun vet hun har spesiell styrke i den siste bakken i Turen, opp slalåmbakken i Cavalese i nærheten av Val di Fiemme.
– Jeg vet at styrken min passer for slalåmbakken, men jeg kan ikke stole på å ta igjen så mye der, så det gjelder å være langt framme hele tiden i Tour de Ski. Derfor blir sprinttreningen særlig viktig, slår Johaug fast overfor NTB.
Kom i form med DN Aktivklubb
<b>Mosjonist hadde nesten like høyt O2-opptak som Bjørgen</b>
<b>Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt</b>
<b>Northugs nye råskinn</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.