-Tema menn og hormoner er tabu, men nå er det på tide at vi snakker om det, sier Gunnar Bråthen (64), som trener opp testosteronproduksjonen for å holde seg ung.
64-åringen, som utdannet seg til Personlig trener da han var 62, ble kjent da han gikk fra å være en overvektig og slapp 50 åring til å bli kroppsbygger.
Nå satser han sterkt på å vinne kroppsbygging i NM i klassen +60 til høsten. Selv mener han å ha en metabolsk alder på 48 år, og er aktuell med boken «Styrketrening og Kosthold for voksne mannfolk», om hvordan han, sammen med sin jevnaldrende samboer, har oppnådd en kropp 30-åringer misunner dem.
Menn og hormoner er tabu
-At kvinner kan få et bedre liv etter overgangsalderen ved å ta ekstra østrogen er almen akseptert. At menn også har behov for å øke hormontilskuddene etter overgangsalderen er pussig nok et tabuemne, sier han, men mener dermed ikke at testosterontilførselen bør komme utenfra.
Den kan man manipulere kroppen til å øke selv, ved å øke styrketreningen.
I USA er ‘Hormone treatment’ allerede big business, og treningsopplegg som spesifikt rettes mot å øke kroppens evne til å vedlikeholde nivåene av veksthormoner øker i popularitet.
-Det er ingen hemmelighet at hard styrketrening har stor betydning for hormonbalansen, sier Bråthen, som selv svulmer av muskler som et levende bevis på hva han snakker om.
Forfall fra førti
Vi svekkes med alderen, men kan gjøre mye for å hindre akselerasjonen.
-Muskelstyrken øker frem til vi er 30 år, og holder seg normalt stabil frem til vi er 40-50 år. Vår maksimale muskelstyrke reduseres med cirka 15 % per tiår fra 50 år og frem til vi er 70 år. Deretter øker reduksjonen til 30 % per tiår. En frisk 80-åring kan i enkelte muskler ha tapt halvparten av sin opprinnelige muskelmasse, noe som fører til en halvering av muskelstyrken, sier Bråthen.
Faste muskler gir ikke bare et spenstigere og mer ungdommelig utseende, men en mer funksjonell kropp.
-Hvor ofte har du hørt noen bli sykemeldt på grunn av dårlig kondisjon, spør Bråthen.
-Allikevel driver de fleste bedrifter massemønstring til utholdenhetskonkurranser, og overser det faktum at svekket muskelstyrke er en langt hyppigere årsak til sykefravær, legger han til og etterlyser større fokus på stimuli til riktig trening.
-På bygda er ‘Strongman’ populært. Kasting av tømmerstokker og melkespann, løfting av tunge objekter osv er topp, smiler han.
Løper seg tynne
Hans hovedbudskap er derfor å prioritere styrketrening og trappe ned på lange utholdenhetsøkter med alderen. Med andre ord er maraton og Birken ikke et godt kort å satse på, om man vil satse på en ungdommelig kropp i høy alder.
-Etter en time utholdenhetstrening på relativ høy intensitet vil kroppen begynne å produsere muskelnedbrytende kortisol. Det er derfor gunstigere for eldre å trene moderat utholdenhetstrening og heller trappe opp styrketreningen, sier han og får støtte av ekspertisen ved Norges Idrettshøgskole.
En kropp som fungerer
Når muskler trenes til utmattelse vil kroppen i restitusjonssfasen måtte bruke veksthormonet testosteron for å bygge opp igjen brustne muskelfibre. Testosteronet har også en gunstig innvirkning på hjernens signalstoffer, de som kommuniserer med musklene. På godt norsk betyr det at veksthormoner også skjerper vår reaksjonsevne.
-Den egentlige årsaken til at skadeomfang og dødelighet ved fall øker med alderen er dårlig reaksjonsevne. Mange skader kunne vært unngått om man rakk å ta seg for, poengterer Bråthen.
Tren deg yngre:
Hard styrketrening
De optimale øvelsene er flerleddsøvelser som tar tak i de store muskelgruppene og involverer hele kroppen.
-Markløft
-Knebøy
-Benkpress eller Push-Ups (armhevinger)
Gjør fire serier med 10-12 repetisjoner, og ØK vektmengden jevnlig. Gjøres 2-4 ganger i uken. Tunge vekter styrker også skjelettet.
Moderat utholdenhetstrening
Ski-, sykkel- og joggeturer i terreng er optimalt
Riktig kosthold
Kutt ned på fjøsfett og spis nok med forholdet i energiprosent fordelt med 40% - 40% - 20% proteiner- karbohydrater - fett. Unngå hvite karbohydrater og fjøsfett.
Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.