Musikkforsker Odd Torleiv Furnes hevder at komplisert eller for enkel musikk leder oppmerksomheten vekk fra det treningsarbeidet en utfører. Han tror syklister bør være ekstra oppmerksomme på dette.
Høy risiko
- Man er avhengig av hørselen i trafikken. Hører man på musikk kobler mange ut og mister et middel for å orientere seg i trafikken. Og hvis
man ikke kompenserer med å bruke synet ekstra mye kan det fort bli farlig, sier Furnes.
Musikkeksperten får full støtte av en av landets desidert beste syklister, Edvald Boasson Hagen:
- Det hender jeg har musikk med på langturer alene, men det er lavt volum, og kun en propp i det høyre øret. Ekstremt viktig å ha kontroll på trafikken rundt deg på landeveien. Jeg har aldri på høy musikk når jeg sykler ute,sier Boasson Hagen.
Møter du mye hissige bilister?
- Det er alltid noen, men som regel får man som syklist den samme behandlingen i trafikken som du som syklist oppfører deg i den.
Les også: Velg riktig låt når du trener
Hører mer på pusten
Proffsyklisten på Team Sky blir ikke giret av å høre på musikk når han sykler, hvilket han gjør flere timer daglig. Han har tråkket opp og ned norske og utenlandske landeveier i lang tid.
Tross mye trening alene - musikk er ikke viktig, hevder han.
- Nei jeg hører ikke mye på musikk, det er eventuelt bare for å få tiden til å gå, sier han til DN Aktiv.
Selv på tøff intervalltrening foretrekker Hagen å lytte til sitt eget ”puste-pes”.
- Du får ikke ekstra kick av musikk på en intervalløkt?
- Nei, det samme gjelder der. Kanskje jeg har på noe hvis jeg sykler innendørs intervall på rulla. Det er kjedelig, så det blir kun for å ha noe i bakgrunnen.
Trener hjernen
Forskning viser at hvis du lytter til musikk mens du trener vil hjernen din sannsynligvis fungere bedre også.
Klinisk psykolog Charles Emery ved Ohio State University er musikkelsker og treningsentusiast. Sammen med to andre forskere ønsket han å kartlegge mental ytelse etter trening der forsøkspersonene trente med og uten musikk.
Hver deltaker fikk en bokstav og beskjed om å generere så mange ord som han eller hun kunne tenke på, både før og etter trening. Men de kunne ikke bare legge til en annen ending - som fortid - for å generere et nytt ord. Det var heller ikke lov til å gjenta ord. Alle ble gitt ett minutt å komme opp med så mange ord som mulig.
I gjennomsnitt presterte deltakerne som lyttet til musikk mer enn dobbelt så bra sammenlignet med dem som trente uten musikk, ifølge ABC News
Vivaldi
Forskerne valgte Vivaldis ”The four seasons”, fordi tidligere forskning har vist at den lidenskapelige rytmen i den nokså kompliserte klassikeren kan stimulere mental ytelse.
- Men jeg tror ikke det er noe spesielt med Vivaldi eller klassisk musikk som vil utløse forbedret hjernefunksjon, sier Charles Emery. Han tror for eksempel jazz og hip-hop ville fungert like godt.
Forskningen viste imidlertid ikke om den mentale stimuleringen varer lenge eller om det minker fort.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
<b>Fnyser av musikk under trening</b>
<b>10 veier til suksess med treningen</b>
<b>Sykling gir stor helsegevinst</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.