Ryggsmerter utgjør et stort folkehelseproblem, både helsemessig og samfunnsøkonomisk. Mellom 60 og 90 prosent av befolkningen vil en eller flere ganger i livet oppleve ryggsmerter, viser tall fra Legeforeningen.
Mange rammes tidlig
Årsaken er klar: vi kjører mer, sitter mer og er mye mindre aktive enn før. Og de som trener lite eller ingen ting er mest utsatt – og de rammes ofte veldig tidig i livet.
- For å skape forbedring i en vond rygg trengs det "omprogrammering" av muskulaturen. Det betyr at du må finne en metode til å minne kroppen på hva som er riktige posisjon og holdning. Det er lett å ende opp i en ond sirkel med selvforsterkende mønstre som bare gjør alt verre, sier personlig trener og treningsterapeut Inge Thomas Ravlo.
Han har ekspertise på treningsterapi av ryggproblemer, ikke minst med erf#229 fra egen kropp. Som 16-åring knuste han ryggen etter et stygt fall i sykkelcross. Siden har han bygget og studert seg opp til alt fra NM i vektløfting til ernæringsfysiologi og fysisk trening på avansert nivå.
Litt hver dag
Å trene ryggen tilbake til sitt opprinnelige harmoniske, sterke nivå er derimot ikke så krevende. Tvert imot er det såre enkelt.
- Vi kompliserer for mye, og tror kroppen er en avansert maskineri som lettest fikses ved kirurgi eller medisinering. Svært ofte er det bare snakk om å gjøre enkle ting jevnlig og over tid. Du behøver heller ikke gjøre så mye, bare det er ofte. Gjerne hver dag, to ganger om dagen - med fem minutter. Det vil ha større effekt på problematikken enn 40 minutter en gang i uken, sier Inge Thomas Ravlo.
Høgskolelektor Maya Ringvold ved Avdeling for helsefag ved Høgskolen i Oslo mener daglig fysisk aktivitet og styrkeøvelser for rygg- og bukmuskulatur kan være spesielt nyttig i forebyggende fase.
- Ved å drive fysisk aktivitet får du trent opp indre kjernemuskulatur, som kan være viktig for å unngå ryggplager. Hvis du er veldig utrent, er faren for akutt ryggsmerter sannsynligvis større, sier hun til forskning.no
Aktivitet viktig
- For det store flertall er det gunstig å gjenoppta normal aktivitet etter en skade, bekrefter professor dr. med. Even Lærum, som er en av Norges mest anerkjente eksperter på muskel- og skjelettlidelser.
Årsaken er at ryggen ikke får næring om den er for lenge i ro.
- Bruskskivene i ryggsøylen er som svamper som ikke har egne blodårer. De trenger bevegelse for å få væske inn og ut, forklarer Lærum.
Hvis du er oppmerksom og oppdager ryggsmertene tidlig, kan du gjøre mye for å unngå å ende opp som kronisk syk, i verste fall ufør.
Obs for snømåking
- Yrkesgrupper med mange fremoverbøyninger og sidevridninger med tunge løft er spesielt utsatt. I denne gruppen befinner det seg blant annet mange snekkere og hjelpepleiere, sier Lærum, som
også noterer at mange dukker opp hos legen med rygglidelser etter sesongens første snømåking eller hardt hagearbeid.
- Det er godt dokumentert at veiledet trening og aktivitet kan virke forebyggende på nye anfall og tilbakefall, bekrefter Even Lærum.
Inge Thomas Ravlo har flere treningsprogrammer bygget på samme filosofi, å rette opp skjevheter grunnet feilbelastning eller feil holdning. Selv kjører han kunder gjennom en serie testøvelser for å diagnostisere årsakene til ryggplagene.
Mange av øvelsene er komplementære mage/ryggøvelser. Kjernemuskulaturen er vital for en sterk rygg og vice versa. Har du smerter skal ikke det hindre deg i å trene, for det indikerer bare hvor grensen går.
- Disse fem øvelsene holder en lang rekke av mine klienters, og min egen rygg i sjakk. Vi gjør dem mellom 5 og 15 ganger i uka, sier Inge Thomas Ravlo.
Bonusøvelse for deg som vil litt mer:
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Tren bena først - bli sterkere i overkroppen
Bygger form med rå styrketrening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.