EIDFJORD: "Jeg liker meg i kjelleren i en hyggelig krok. Da får jeg det bedre når jeg kommer opp."
"Jeg er råskapen selv!"
"Jeg elsker smerte!"
"Jeg stopper ikke før jeg svetter blod"
Slike setninger bør du si til deg selv under en knallhard idrettskonkurranse, ifølge Erik Bertrand Larssen, mentaltrener og partner i selskapet Bertrand AS, som tilbyr prestasjonsorientert mentaltrening på organisasjons-, gruppe- og individnivå.
- Som gammel kriger har jeg sans for Norseman, som jo er MYE råere enn Birken. Å gjennomføre konkurransen er én ting, men selve oppkjøringen frem mot en slik konkurranse er noe jeg virkelig vil kalle mental råskap, sier Bertrand Larssen, som er utdannet befal, fallskjermjeger og siviløkonom.
- Kamp mellom følelser og fornuft
Hans innsikt og metoder i forhold til mentaltrening har vært til stor nytte for både toppidrettsutøvere, aksjemeglere og ledere i børsnoterte selskaper, hvor prestasjon over tid er i fokus.
- Jeg er helt overbevist om at du må være sterk i hodet for å gjennomføre en god Norseman. Du må være god på å takle smerte, være tålmodig og tenke positivt. Ja, du VIL synes synd på deg selv underveis, det er en kamp mellom følelser og fornuft - en mental kamp. Trikset er å være forberedt på alle smertene du vil oppleve i løpet av disse timene, sier Erik Bertrand Larssen til DN Aktiv.
Negative tanker
Når det begynner å gjøre vondt, vil de negative tankene dukke opp. Det er helt naturlig. Men alle kan trene seg opp til å takle smerten bedre, understreker mentaltreneren.
- Smertene du kan oppleve i idrettssammenheng er veldig forskjellige. En 800 meter-løper sliter med helt andre smerter enn en Norseman-utøver. Det er viktig å trene på samme type smerter i forkant, slik at du er forberedt på hva som vil komme. Du må gjenkjenne smerten - da får du ingen overraskelser du ikke kan takle. Jo mer du har kjent på smerten tidligere, jo bedre forberedt er du - og jo bedre er du rustet til å takle opplevelsen, sier Erik Bertrand Larssen.
Vær offensiv
Knurr, fres, vær aggressiv, si positive ting til deg selv, push deg videre og vær offensiv. Skyt frem brystet og fortell deg selv at dette skal du klare, når smertene begynner å rive i kroppen, råder han.
- Hvis du begynner å tenke negativt, er løpet kjørt. For da mister du både teknikk, trøkket og energien, sier Bertrand Larssen.
I et så langt løp som Norseman må du forvente nedturer underveis. Det vil føles tungt og dystert i perioder.
- Men de fleste gir seg i hodet før kroppen sier stopp. Selv om kroppen sender ut masse signaler om at nå bør du roe deg litt ned, tåler den mer. Du kan pushe deg mer enn du tror, sier han.
Ett av de beste rådene han kan gi er i forkant å visualisere ulike scenarier som kan oppstå underveis.
- Gå inn i ulike situasjoner og tenk på hvordan du ønsker å takle dem. Da blir det lettere å gjennomføre løpet. Visualiser også uventede situasjoner som kan oppstå, råder Bertrand Larssen.
Les alle sakene fra årets Norseman:
Her starter blodslitet i verdens vakreste mareritt
Rekord på rekord i manndomsprøven
- Som en døden nær-opplevelse!
- Deltar fordi de vil se bra ut nakne
- Klikk her for å se videoen
Triksene tøffingene bruker for å takle smerten
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Skal fortære 15.000 kalorier under Norseman
Linni Tiller: - Trenger ikke være superegoist for å delta i Norseman
Gjermund Nordskar er klar for Norseman etter ekstremoppladning
Rekordmange kjemper om den svarte trøya
Se vidoe på DN Play: Bygda som elsker spreke menn i lycra 1770784552001(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.