- Jeg sliter skikkelig med å gå opp i vekt, sier Vegard Ulvang til DN Aktiv.
Han prøver å spise seg opp før en nesten to måneder lang ekspedisjon til Sydpolen. Men samme hva 48-åringen putter i seg – vektnåla rører seg knapt.
- Jeg har veid det samme i 30 år. I lengre tid har jeg prøvd å gå opp i vekt, men det er vanskeligere enn det høres ut. Jeg er kun tre kilo tyngre enn normalt, men må opp i alle fall syv kilo før turen starter, sier han.
All erf#229 tyder på at en slik ekspedisjon koster deltakerne minst 10-15 kilo, mener Ulvang som nå gjør seg klar for 10-timersdager på ski, gnagsår og kulde.
- Det er rart, men jeg blir uvel hvis jeg prøver å endre kostholdet med hensikt å gå opp eller ned i vekt. Det funker ikke på meg, sier han.
Trener med bildekk
Innerst i Maridalen i Oslo møter DN Aktiv den forhenværende gullgrossisten. Storløperen fra starten av 90-tallet er ute og tester formen, samt et par nye skistøvler han har oppbevart i fryseboksen over natten.
- Jeg fikk dem i går, og må sjekke at de tåler kulde og ikke går opp i limingen. Dette er aller siste sikring. Det ekstremt viktig å teste at alt fungerer på dette tidspunktet, sier han.
Grytidlig fredag morgen dukket Ulvang ned i rulleskihaugen og fant et par gamle terrengski. Han hektet deretter et bildekk til kroppen, stroppet på seg skistaver, og la på vei innover Nordmarka.
- Dette er første gang jeg trener med bildekk faktisk.
- Jeg dro ut såpass tidlig så ingen får se meg slik, sier han og ler.
Hvis du skal opp i vekt er kanskje ikke dette lurt?
- Dette er mest for å teste skoene og for å tilvenne kroppen å trekke på en tung pulk. Kanskje jeg også unngår den verste stølheten de første dagene på turen.
- Jeg er i god grunnform og er vant med å trene. Blir dårlig om jeg ikke rører på meg. Men vekta er verre å påvirke.
Eventyrer på "fløteis-dietten"
Eventyreren Stein P. Aasheim skal også være med på turen gjennom isødet. Han tok nylig blodprøver og fikk konstatert høye kolesterolverdier. Årsak: Fløteis.
- Ellers i livet er jeg opptatt av å holde vekta nede. Nå handler det om det motsatte og det er neimen ikke så lett. Jeg følger mitt vanlige kosthold men legger svært ofte til en liter fløteis eller to, en potetgullpose og peanøtter, sier Aasheim til DN Aktiv.
Drikker tran
For å kompensere for økende kolesterolverdier drikker han et halvt glass tran om dagen.
- Det kan sikkert gjøres mer vitenskapelig enn det Vegard og jeg gjør, humrer mannen som var den første norske til å bestige Mount Everest.
Planen til Aasheim var klokkeklar: Han trente seg opp før motbakkeløpet Skåla Opp i august, og nådde sin laveste vekt på lenge (73 kg). Så skulle kostholdet legges om, og vekta til himmels.
- Dvask og ekkel
- Nå føler jeg meg dvask og ekkel og synes jeg ser helt pløsete ut, men faktumet er at jeg ikke har gått opp noe mer enn fem-seks kilo. Jeg trodde det skulle være mye lettere. Det er jo grenser for hvor mye man kan spise.
Ekspedisjonsdeltakerne har med et matlager tilsvarende 6000 kcal per hode per dag. Selv om dette er langt over et normalt daglig kaloriinntak regner dem med å rase ned i vekt.
- Det er opplagt en fordel å legge på seg før tur. Det tærer på muskulaturen. Forbrenning er veldig individuelt, og verken Vegard eller jeg har vært på en så lang ekspedisjon før, sier Stein P. Aasheim.
Roald Amundsen rettet skituppene mot Sydpolen den 19. oktober 1911. Samme dag i år følger kvartetten Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle samme rute som et av prosjektene i Nansen-Amundsenåret 2011, der viktige sider av norsk polarhistorie, og polaraktivitet skal komme fram.
Ekspedisjonen vil følge Amundsens rute, bruke like lang tid som Amundsen, og skal komme fram til verdens sørligste punkt den 14. desember 2011. Også det nøyaktig hundre år etter Amundsen nådde polpunktet. Deltakerne må gå 26 kilometer i snitt om dagen for å nå målet i tide.
Ekspedisjonsdeltakere:
Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.