Bunnen i industrilandenes vekst ble nådd for et drøyt år siden, og BNP har løftet seg tre prosent siden da. Men DnB Nor senker likevel egne vekstforventninger for tredje gang.

- Vi har helt siden Lehman-konkursen fremholdt at den økonomiske utviklingen ville være svak i flere år fremover, og har dessverre snarere blitt overrasket på nedsiden enn på oppsiden, skriver Dørum i rapporten "Økonomiske utsikter" som ble offentliggjort torsdag formiddag.

Slik har gangen vært:

- I november 2008 innebar DnB Nor Markets prognoser at OECD-BNP bare ville stige samlet med 2,5 prosent fra 2008 til 2011.

- Ett år senere – i august 2009 – var det akkumulerte anslaget 2,0 prosent.

- Nå, i august 2010, er det akkumulerte anslaget 0,8 prosent.

I den ferske rapporten anslås anslås BNP i OECD å øke med 2,5 prosent i år, og 1,75 prosent til neste år og i 2012-2013 med 2,5 prosent. Anslagene for 2011-2012 er senket med omtrent 0,5 prosentenheter, mens anslagene for 2010 og 2013 er på linje med april-rapporten.

- Det ligger i kortene at det samlede bildet ikke blir veldig friskt, skriver Dørum, med henvisning til utviklingen i en rekke OECD-land.

Globalt blir veksten trolig 3,5 prosent neste år, og deretter i overkant av 4 prosent, mener DnB Nors analytikere.

- Vi har siden Lehman-konkursen holdt fast ved vår historie om et svakt, U-formet oppsving, skriver Dørum.

Blandet bilde i USA
Utviklingen i verdens største økonomi har innvirkning på resten av verden. I USA er veksten fremdeles svak, og utviklingen er usikker.

Arbeidsledigheten ligger fortsatt rundt ti prosent, og signalene fra arbeidsmarkedet er blandet.

Dørum peker på at antall førstegangssøkende har sluttet å falle, veksten i vikarbruken har stanset opp, og jobbveksten i privat sektor har stagnert. Varigheten er dessuten den høyeste noen sinne.

- Dermed sliter forbruket med å ta av. Forbruksveksten det siste året har vært det halve av hva som behøves for å få økonomien opp i normal marsjfart, skriver Dørum.

Andre utviklingstrekk bidrar også til legge en demper på optimismen. Boligetterspørselen sank da skatterabatten for førstegangskjøpere ble tatt bort i mai og misligholdet av boliglån stiger ennå.

Men noen lyspunkter finnes påpeker Dørum: Husholdningene har unnagjort størstedelen av den gjeldskonsolideringen de antas å foreta, bankene slipper opp på kreditten, og bedriftene har begynt å øke investeringene.

- Mens sistnevnte gir von om nyansettelser, gir førstnevnte tro på at jobbvekst vil gi konsumvekst og ikke enda mer sp#229, skriver Dørum.

I sum tror DnB Nor Markets analyselag at amerikansk økonomi vil vokse med 2,75 prosent i år, og 2 prosent neste år.

Høy fart i industrien, lunkne husholdninger
Dørum skriver i rapporten at selv om europeisk industri, og særlig tysk industri, nå går så det griner, er stemningen i husholdningene fortsatt lunken, og forbrukslysten tilsvarende laber.

- Noe drahjelp vil komme fra økte investeringer fremover, men eksportveksten ventes å bli lavere på grunn av lavere global vekst, skriver Dørum.

Samlet sett venter vi nå en vekst i Eurosonen på 1,5 prosent i år og 1 prosent neste år.

Lang rente, lenge
Verdensøkonomien preges nå av tilbaketrekking av krisetiltak og innstramming i budsjettpolitikken. Den globale veksten vil fortsatt være lavere enn den historisk har vært.

Effektene av dette er at det vil ta tid å vende tilbake til normal kapasitetsutnytting. Det innebærer at prisveksten vil holde seg lav, med fare for deflasjon i enkelte land.

- Derfor venter vi at dagens nullrentepolitikk i de store landene vil videreføres helt til første halvår 2012, ett år lengre enn vi trodde i april, skriver Dørum.

- Dette vil holde lange renter nede, og det vil holde norske renter nede, sier sjeføkonomen.

Frykter ikke dobbeldipp
Selv om anslagene er usikre og veksten skjør, frykter ikke DnB Nor Markets at vi skal få en ny resesjon - en dobbeldipp.

- Dobbeldipper er sjeldne, skriver Dørum.

BNP Prosentvis endring fra året før (estimater fra april-rapporten i parentes)



Her kan du lese de andre sakene som er basert på "Økonomiske utsikter 3. tertial 2010":

Skuffet over verdensveksten - igjen

- Ledigheten øker frem til 2012

- Boligprisene skal ned neste år

- Strammere oljemarked



Sakene fra "Økonomiske utsikter 2. tertial 2010":

Pensjon: Her kommer den neste finanskrisen - ganger ti

Bolig: Spår flere år med boligprisvekst

Valuta: - Valutamarkedets vinnere og tapere

Rente: - Lav rente i lang tid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.