Sterkere krone, svakere etterspørsel og ny lånetørke. Det kan bli virkeligheten for næringslivet, ifølge makroøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets, skriver Dagens Næringsliv.
Haugland påpeker at norske bedrifter kan stå foran en ny runde med lånetørke fra bankenes side, slik mange bedrifter slet med under finanskrisen.
Hun viser til at prisen bankene betaler på å finansiere seg, har tatt seg opp igjen de siste dagene som følge av uroen i Europa.
- Stiger dette nivået over lang tid, vil det bli stadig viktigere for bankene å beholde sin ratingstatus, og de vil da reagere med å stramme inn utlånene for å øke kjernekapitalen, sier Haugland til DN.
Advarsel
Flere analytikere har også advart om at den særnorske renteøkningen kan føre til en ytterligere styrking av kronen, betyr svak konkurranseevne for norske eksportbedrifter.
Kronekursen styrket seg noe da gårsdagens rentebeslutning ble kjent i markedet.
Sterk kronekurs er imidlertid bare én av flere utfordringer som norsk næringsliv kan møte som konsekvens av uroen i Europa.
Kan bli sterkere todeling av norsk økonomi
Norske eksportbedrifter kan for det tredje oppleve redusert etterspørsel etter sine produkter på grunn av svakere vekst i Europa.
I tillegg til Hellas sitter land som Spania, Portugal, Italia og Irland med enorm statsgjeld. Alle disse landene må stramme kraftig inn på offentlige budsjetter for å betale ned gjelden.
Haugland påpeker at konsekvensene av uroen i Europa kan føre til en enda sterkere todeling av norsk økonomi. Mens næringslivet kan få en trippel smell, kan husholdningene fortsatt ha gode tider.
Hun påpeker at husholdningene gjennomgående er solide låntagere som neppe vil oppleve den samme lånetørken som bedriftene, og at de dermed kan nyte godt av lave renter i lang tid fremover, som DN skrev igår.
Les også:
NHO: - Norges Bank burde ventet
<b>Leder DN: Trehodet troll</b>
<b>LO-lederen refser hovedstyret i Norges Bank</b>
<b>Renteoppgang ga kronehopp</b>
<b>- Rentehopp vil gi massivt kronekjøp</b>
<b>Setter opp renten til 2%</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.