Økonomene i DNB Markets mener det fortsatt er mellom 70 og 80 prosents sannsynlighet for at eurosonen på en eller annen måte kommer seg ut av den pågående gjeldskrisen.

Men det er fortsatt mye som må på plass, ifølge meglerhusets oppdaterte prognoser som ble lagt frem i dag. Og nedsiden er fortsatt stor.

- Håndteringen av gjeldskrisen er på overtid og har allerede begynt å bite i finansmarkedene, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

DNB velger å gå ut med anslag for hva som vil skje om man får en kollaps i eurosonen. Banken mener det er en rekke faktorer man ikke tidligere har vært sett så nøye på, som vil gjøre seg en krise langt verre enn man tidligere har tatt høyde for.

- I beste fall står eurosonen på randen av et nytt tilbakeslag. I verste fall er vi allerede inne i et nytt tilbakeslag, sier sjeføkonomen.

Blant annet peker banken på at forsikringen mot mislighold av europeiske bankers lån har steget kraftig den siste tiden.

- Konkursprisingen på EU-banker er nesten dobbelt så høy som på det verste under finanskrisen, sier Dørum og peker på at finansmarkedet da så på sentralbankene som en siste utvei for finansiering (lenders of last resort).

Han viser til at dette også slår igjennom på konkursprisingen på norske banker.

- Den er ikke høyere for oss, men den er like høy som under finanskrisen, forteller sjeføkonomen.

Trippelkrise
Dørum og seniorøkonom Kyrre Aamdal mener nemlig det er mellom fem og ti prosents sannsynlighet for en trippelkrise der det blir fullstendig sammenbrudd i eurosonen, flere land misligholder statsgjelden og banker går overende.

I et slikt scenario ser økonomene for seg at aktiviteten i eurosonen, målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp), vil falle med rundt 15 prosent fra topp til bunn. Til sammenligning førte finanskrisen og den påfølgende resesjonen til et fall på 5,5 prosent fra topp til bunn.

- I beste fall står eurosonen på randen av et nytt tilbakeslag. I verste fall er vi allerede inne i et nytt tilbakeslag, sier Dørum.

Les mer fra rapporten: DNB: Det blir verre

En slik trippelkrise vil også smitte over på resten av verden. I dette nedsidescenarioet ser DNB-økonomene for seg at veksten i verden vil falle med 1,2 prosent til neste år. En slik krise vil for eksempel gå hardt ut over USA, som i DNBs nedsidescenario vil oppleve en nedgang i bnp på 1,9 prosent til neste år og 0,4 prosent i 2013. I hovedscenarioet ser økonomene for seg en vekst på 2,1 prosent i USA til neste år.

Nedsidescenarioet (5 - 10 prosents sannsynlighet)

(Kilde: DNB Markets)


«Det går!»
Hovedscenarioet, som DNB-økonomene har gitt navnet «Det går!», er at eurosonen kommer seg gjennom krisen. Det hviler imidlertid på noen viktige forutsetninger:

* Tyskland må tillate pengetrykking og oppkjøp av kriselandenes statsgjeld. Landet til nå har vært svært lite begeistret for en redningsaksjon gjennom bruk den europeiske sentralbankens seddelpresse. Et altnerativ kan være å bruke krisefondet EFSF til en slik redningsoperasjon, mener økonomene.

* Eurosonens banker må gradvis og planmessig bygge ned sine balanser

* Finansmarkedene må tilføres massivt med likviditet

* En eventuell ikviditetsskvisen blir forbigående

Økonomene mener at «nedtur er uunngåelig» også i et slikt scenario, «men den blir relativt mild og kortvarig». Ifølge meglerhusets prognoser vil bnp i eurosonen falle med rundt 0,4 prosent neste år.

Må misligholde
Alternativet er at gjeldstyngede Italia, som har den desidert største gjeldsbelastningen i eurosonen med over 1.900 milliarder euro i statsgjeld, ikke blir reddet og må misligholde deler av gjelden.

Dette kan ifølge økonomene føre til at andre gjeldstyngede nasjoner, som Portugal, Irland, Hellas og Belgia, også blir nødt til å misligholde og nedskrive deler av gjelden.

Et slikt mislighold vil i sin tur føre til at bankene i de respektive kriselandene får problemer, slik at det blir bankkrise og påfølgende kredittskvis i eurosonen.

Et slikt alternativ, som DNB-økonomene mener det er rundt 20-30 prosent sannsynlighet for, kan ende med at de kriserammede landene forsvinner ut av eurosamarbeidet.

Les også:

- Europas gjeldskrise er betydelig forverret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.