Artikkelen fortsetter under annonsen
Foreldrepress er blant årsakene til at stadig flere unge blir deprimerte og utbrente.
I fredagens utgave av DN forteller lege Tobias Skylstad Kvernebo ved Volvat Medisinske Senter om et økende antall barn og unge med tilsynelatende uforklarlige muskel- og skjelettplager.
NHO-direktør Kristin Skogen Lund (48), som har to sett tvillinger på 12 og 15 år, er opptatt av at barna hennes både skal utfordre seg selv og føle seg trygge.
- Mestringsfølelse gir trygghet. Trygghet tror jeg er det som skal til for ikke å bli utbrent. At du selv vet hvor grensen går - når noe er godt nok. Barna må lære å stole på seg selv. Ikke prøve i altfor stor grad å være en refleksjon av omverdenens forventninger, mener hun.
DN har stilt Skogen Lund og en knippe andre følgende to spørsmål:
Artikkelen fortsetter under annonsen
1. Hva ble forventet av deg i oppveksten?2. Hvilke krav stiller du/har du stilt til egne barn?
Dette er svarene:
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (36)
(Foto: Dagens Næringsliv)
Mer...
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (36)
1. Mine foreldre ga aldri uttrykk for at de forventet at jeg skulle bli noe spesielt. De forventet at jeg skulle gjøre skolearbeidet, være grei og hjelpe til hjemme. Ellers hadde jeg frihet under ansvar.
2. Hun er bare fem måneder gammel, så jeg stiller ikke så mange krav til henne.
NHO-direktør Kristin Skogen Lund (48)
(Foto: Øyvind Elvsborg)
Mer...
NHO-direktør Kristin Skogen Lund (48)
1. Det var forventet at jeg brukte evnene mine best mulig, men jeg ble aldri presset i en retning. Samtidig lå listen ganske høyt med tanke på hva foreldrene mine hadde fått til. De hadde kommet fra et vanskeligere utgangspunkt, og det har jeg nok vært veldig preget av.
2. Jeg har vært veldig opptatt av at de får en ekte lærerglede. At de har en indre motivasjon, driv til å lære og tør å prøve nye ting. De har blant annet vært på kortere skoleopphold i England. Det tror jeg er med på å «booste» deres mestringsfølelse.
Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth (43)
Mer...
Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth (43)
1. Jeg hadde mye frihet under ansvar. Mine foreldre var mer opptatt av jeg skulle utvikle karakter og ikke karakterer. Jeg ble oppfordret til å tørre å mene noe, vise respekt for andre som var annerledes, til å bry meg, være ærlig, til å gjøre mitt beste og ikke minst: å få jobberfaring så tidlig som mulig. Jeg har jobbet siden jeg var 12 år.
2. Jeg prøver på det samme som mine foreldre gjorde, men er nok ikke like flink til å være 100 prosent avslappet når det gjelder mine døtres utvikling på skolen. Å strekke seg, å gidde å gjøre en ekstrainnsats er viktig – men det er en balanse her slik at det ikke blir opplevd som urimelig press og forventninger.
Investor Kristian Siem (65)
Mer...
Investor Kristian Siem (65)
1. At jeg utnyttet mine evner og selv tok ansvar for valg av yrke.
2. Det er bra å stille krav. Barna bør vite at det forventes at de utnytter sine talenter og bidrar til i samfunnet. Kunsten er å gjøre barna trygge og ikke usikre på seg selv. Det jeg forventer av mine barn er ikke som forretningsmann, men som far.
Spekter-sjef Anne-Kari Bratten (50)
Mer...
Spekter-sjef Anne-Kari Bratten (50)
1. Det ble forventet at jeg gjorde så godt jeg kunne på skolen, var pliktoppfyllende og ansvarsbevisst, men aldri med noen krav til karakternivå. Foreldrene mine la vekt på at jeg ikke skulle bli mer nerd enn det jeg naturlig var, så de oppfordret meg til å ha tid til venner og etter hvert til å ha små jobber ved siden av skolen.
2. Jeg håper jo at barna mine først og fremst skal bli lykkelige og oppleve vennskap. Ellers forventer vi at de gjør så godt de kan og ikke sluntrer unna. Så håper jeg virkelig at de får seg utdanninger og jobber som gjør at de vil bidra til samfunnet. Foreldre i dag må også lære barna om prioriteringens kunst. I valget mellom å lese til prøve, chatte med vennene, trene, sjekke Twitter og se siste episode av «Sons of Anarchy», håper jeg de etter hvert har skjønt hva jeg mener er viktigst.
DN-serie: Trofébarna De har toppkarakterer og er populære – både i vennegjengen, på idrettsbanen og blant lærere. Så én dag, sier det stopp.
Lege Tobias Skylstad Kvernebo ved Volvat Medisinske Senter kaller dem
- Utbrente små voksne
i fredagens utgave av Dagens Næringsliv.
Les første sak i serien her:
- Utbrente små voksne
I løpet av helgen vil vi publisere flere saker i serien på DN.no.
Les om Aina Stenersen (31) som gjorde alt for å gjøre foreldrene stolte da hun vokste opp. I hennes øyne var de suksessfulle, med gode karrierer og «alt på stell». Fra tidlig alder følte hun på presset:
Ville imponere foreldrene – møtte veggen
NETTMØTE: Mandag 12. januar stiller professor Willy-Tore Mørch til nettmøte på DN.no. Send inn dine spørsmål allerede i dag.
(Vilkår) Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her .