Hellas' internasjonale långivere har sendt eksperter til Aten igjen for å granske framgangen i reformarbeidet og avgjøre om landet får nye utbetalinger.

Den såkalte troikaen med eksperter fra EU, Den europeiske sentralbank (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) er på plass i Aten og starter arbeidet formelt torsdag. Det er ventet at de vil holde på i flere uker med å se den nyvalgte greske regjeringen i kortene og å presse på for iverksettelse av lovede reformer.

Reformarbeidet troikaen krever som vilkår for milliardlånene har praktisk talt stått stille de siste månedene. Etter to valg i mai og juni fikk Hellas endelig en ny regjering ledet av Antonis Samaras, fra valgvinneren Nytt demokrati.

Tøff start
Men regjeringen fikk en tøff start med oppsigelser og sykehusinnleggelser. Samaras har gjennomgått en øyeoperasjon og ble forhindret fra å delta på EU-toppmøtet forrige uke.

Troikaens gransking kommer samtidig med nye tall som viser at tilstanden i gresk økonomi er enda svartere enn tidligere antatt. Den greske økonomien vil krympe med 6,7 prosent i 2012, ifølge regjeringen. Det forrige anslaget var på 4,5.

– Den økonomiske situasjonen er kritisk, sier visefinansminister, Christos Staikouras.

Bønn i brev
Statsminister Samaras sendte forrige uke brev til EU-kollegene sine der han ba om endringer i de tøffe vilkårene for den internasjonale krisepakken på nesten 1.000 milliarder kroner.

I brevet ber den ferske greske regjeringen om «nødvendige endringer» i vilkårene. Men retorikken fra valgkampen er noe tonet ned, og Samaras skriver at regjeringen er “fast bestemt på å oppfylle forpliktelsene i låneavtalen».

Øke tempoet
«Jeg vil øke tempoet i gjennomføringen av reformprogrammet, med ekstra oppmerksomhet om privatiseringer», skriver Samaras videre.

Samaras' koalisjonsregjering ber om en to års forlengelse av fristen for målene som er satt for reduksjon i budsjettunderskuddet. Den dramatiske økonomiske situasjonen i Hellas har forverret seg mer enn fryktet, og regjeringen ønsker derfor å ha tiltak for vekst inn i avtalen med långiverne.

Samaras ønsker også å fryse noen av reformene, blant annet kutt i minstelønnen og tiltak for å gjøre det enklere å sparke arbeidere. Men det blir regnet som lite sannsynlig at Hellas får gjennomslag for noe annet enn muligens en forlenget frist for budsjettkuttene.

Les også: EU-enighet om milliarder til vekst

- Italias underskudd i 2013 kan bli større enn ventet



Veksten er problemet i verden


- Frykt for Europa, men løs USAs problemer

Frykter diktatorenes anmarsj i Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.