Onsdag steg temperaturen i rettssal 383 i Oslo Tinghus.

Les også:
Straffet fordi han er rik
Sår tvil om Carnegie og Fredriksen
- Vi kan ikke tape

DNtv:

Fokus for sivilsaken er hvorvidt det var riktig å regne meglerhuset Carnegie og Seadrill som en og samme aksjonær (konsolidert) i Eastern Drilling og dermed påføre Seadrill tilbudsplikt på alle aksjene i Eastern Drilling.

På den tiden Seadrill ved Trøim inngikk TRS-avtalene, var Ocean Rig på jakt etter å kjøpe selskapet. Børsklagenemden påla Seadrill tilbudsplikt med dette som utgangspunkt

I retten avviserTrøim og Seadrill at TRS-avtalene ble inngått for å parkere aksjer og dermed hindre at andre - for eksempel Ocean Rig - kunne få fatt i dem.

Advokatene til Oslo Børs og Finansdepartementet mer enn antyder at de omstridte TRS-avtalene ikke ble meldt til børsen fordi Seadrill ikke ville synliggjøre at det i praksis hadde fler aksjer enn markedet visste og at det derfor kunne bli pålagt tilbudsplikt.

Var spesifikk
Trøim sier under sin forkl#229 at han hadde vært helt spesifikk da han inngikk avtalene med Carnegie at han ikke ville ta eierskapbesittelse av aksjene, men kun øke den finansielle eksponeringen. Fordi det nettopp er naturen til en TRS, mente han at handelen ikke ville være meldepliktig.

Benekter Golar-TRSer
På direkte spørsmål fra DN.no i en pause om hvorfor avtalene ikke ble meldt all den tid Golar tidligere har meldt sine TRS-avtaler, svarer Fredriksens høyre hånd slik:

- Det tror jeg ikke stemmer. For det første tror jeg ikke Golar har meldt noen TRS-avtaler, og for det andre mener jeg det ikke stemmer at Golar har inngått noen TRS-avtaler. Når det er sagt så har vi heller ikke meldt TRS-avtaler i Frontline, sier Trøim.

Golar er også er en del av Fredriksen-systemet.

Børsmeldinger på Oslo Børs er tilgjengelig for alle interesserte gjennom nettstedet Newsweb.no. Der kan man finne dokumentasjon på at Golar LNG ved to anledninger høsten 2005 meldte om inngåtte TRS-avtaler med Golar-aksjen som det underliggende papiret.

350.000 aksjer
På den tiden hadde Golar en TRS-avtale med Nova Scotia Bank. Ved den første handelen kjøpte Golar 250.000 aksjer og ved den neste ble det kjøpt 100.000 aksjer. Det er disse transaksjonene Trøim ikke husker lenger.

Hans sviktende hukommelse kan skyldes at Fredriksen-systemet, i følge Trøims vitneforkl#229, på en gjennomsnittlig dag handler aksjer for rundt 50 millioner dollar, eller rundt 270 millioner kroner etter dagens dollarkurs. Med referanse til den 6. april, da Trøim inngikk sin første TRS-avtale i Eastern Drilling forteller Trøim at han ga etter for mas fra Carnegie-sejf Anders Onarheim.

- Dette var en handel på 13 millioner dollar, med sikkerhetstillelse av fire millioner. I et svakt øyeblikk sa jeg ja til det. Det var et helt finansielt veddemål. Derfor var det så viktig å få dette dokumentert at jeg ba Anders ringe meg på tape. Slik at vi fikk dokumentert at det var på denne bakgrunn at jeg gjorde dette veddemålet, sier Trøim i sin forkl#229. Denne samtalen er tidligere bekreftet i retten.

Senere under rettssaken beskrev Trøim det som han hadde vært i godt lune den dagen Onarheim ringte. Det var derfor har sa ja, og inngikk TRS-avtalen som han senere har betegnet som en feil fordi han og Seadrill tapte penger på den.

- Ikke et reelt bud
Trøim er ikke enig i motpartens fremstilling om at Seadrill ønsket å hindre Ocean Rig i å kjøpe Eastern Drilling. Snarere tvert i mot mente han at Ocean Rigs fremstøt mot Eastern Drilling-aksjonærene knapt nok kunne betegnes som et bud.

- Så vidt meg bekjent er det formkrav til et bud. Og dette budet tilfredstilte ikke disse kravene. Vi så dette som en telefonrunde rundt for å se om folk var interessert i å selge sine aksjer, sier Trøim i sin forkl#229.

Når Seadrill til slutt bestemte seg for å krysse grensen for å måtte legge frem et tvunget tilbud, som går ved 40 prosent av aksjene i et selskap, så skyldtes det kursutviklingen i Seadrill, forklarte Trøim som har jobbet med John Fredriksen de siste 12 årene.

- Seadrill steg, og vi kunne bryte grensen og komme med bud på hele selskapet. Seadrilll-kursen var nå så høy at man kunne gjøre en emisjon, sier Fredriksens nærmeste forretningspartner on hvorfor budet til slutt kom. Det var etter at Seadrill fikk godkjent sitt bud på 92 kroner per aksje at klagene på vedtaket kom.

DNtv:

Hadde betalt langt mer
I etterkant kom det frem at Seadrill hadde hatt en større eksponering i Eastern Drilling-aksjen gjennom TRS-avtalene enn det markedet hadde antatt.

Samtidig viste det seg at Seadrill hadde betalt en mye høyere underliggende kurs for disse TRSene enn budet på 92 kroner. I henhold til loven skal et pliktig bud være like høyt som det høyeste kjøperen har betalt for aksjer i selskapet de siste seks månedene.

I morgen fortsetter rettsaken med blant annet vitnemålet til Carnegies Anders Onarheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.